Muncitorii sechestraţi în Libia au fost repatriaţi

Vineri, 10 Iulie 2015 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, printr-un comunicat de presă, că pe data de 8 iulie, un grup de şapte cetăţeni români aflat în localitatea Misurata, Libia, a fost evacuat şi repatriat în siguranţă. Reprezentanţii Ministerului afirmă că, în mod regretabil, grupul s-a deplasat în Libia ignorând avertismentele permanente ale Ministerului Afacerilor Externe de a evita orice călătorie în acest stat, având în vedere situaţia de securitate precară.

„Cetăţenii români s-au regăsit într-o situaţie dificilă, ca urmare a unui conflict de muncă cu angajatorul de pe plan local, dar datorită asistenţei consulare oferite de MAE, prin intermediul Ambasadei României la Tripoli, relocată la Tunis, situaţia a fost aplanată. Acţiunile de evacuare şi repatriere extrem de complexe şi cu un grad de risc foarte ridicat au fost coordonate de Celula de Criză activată la nivelul Centralei MAE din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, cu implicarea directă a Ambasadei României la Tripoli, relocată la Tunis, Consulatul General al României la Istanbul şi cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie“, se arată în comunicatul remis de MAE. 

MAE foloseşte şi acest prilej pentru a recomanda cetăţenilor români anularea oricăror călătorii în Libia. 

Reamintim că, aşa după cum ziarul nostru a relatat pe 30 iunie, şapte muncitori români - şase gălăţeni şi un tulcean - au fost captivi, blocaţi într-o casă în oraşul libian Misurata. Nu mai au paşapoarte de două săptămâni, au fost ameninţaţi cu armele, şi chiar s-a tras asupra lor de către patronul şi angajaţii unei firme libiene de construcţii unde ar fi fost atraşi să muncească la terminarea unui mall. Li s-a spus că nu vor pleca de acolo deoarece pentru ei i s-au plătit în ţară unui intermediat libian stabilit la Craiova 11.000 euro. Bărbaţii au mers în Libia pentru a munci în construcţii după ce un amic le-a spus că a dus-o bine acolo. Au luat legătură printr-un libian stabilit la Craiova şi au făcut aranjamentele. Numai că la destinaţie li s-a spus că rebuie să muncească doar pe 300 dolari. Cum nu au vrut, au fost ameninţaţi că vor fi vânduţi altor libieni. În ţară, soţiile celor şapte români au făcut plângeri peste tot. Acum oamenii au ajuns cu bine acasă, dar probabil că nu vor putea uita niciodată coşmarul prin care au trecut.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu