Noaptea Cercetătorilor - descoperiri ştiinţifice pentru toate vârstele

Duminică, 27 Septembrie 2015 10:00
Publicat în Eveniment

Sediul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, din strada Domnească 111, a fost vineri seara gazda a sute şi sute de elevi, de toate vârstele, care au venit în instituţie cu ocazia Nopţii Cercetătorilor. Evenimentul a fost organizat de Researchers4Humanity - Asociaţia Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe şi Institutul Naţional de Cercetare în Sport, în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Evenimentul, desfăşurat simultan în 300 de oraşe europene, oferă oamenilor de ştiinţă oportunitatea de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi specialiştii din spatele experimentelor. Universitatea „Dunărea de Jos” a oferit publicului, în Noaptea Cercetătorilor 2015, informaţii din sfera a cinci domenii: antropologie, astronomie, speologie, sport şi ştiinţele educaţiei.

Toate clădirile de studiu ale Universităţii au fost pline cu elevi, unii pentru a urmări experimente chimice de laborator, alţii, pentru a afla, „pe viu”, legile fizicii, alţii pentru a descoperi cum se pot transforma nişte banale piese de lego în roboţi care ar putea fi folosiţi pentru salvarea vieţilor muncitorilor prinşi, de pildă, într-o mină. Pentru cei pasionaţi de fizică, chimie şi biologie, agentul şef adjunct Octavian Nistor şi agentul şef Lucian Donose (ambii din cadrul Serviciului Criminalistic al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi) le-au prezentat elevilor conţinutul unei truse criminalistice şi, respectiv, cum poate depista explozibili sau droguri un câine lup - Rombi, un câine care i-a încântat pe cei mici prin disciplina de care a dat dovadă la comenzile antrenorului său. În plus, tot pentru cei pasionaţi de justiţie şi criminalistică, studenţii şi masteranzii Facultăţii de Drept au pus în scenă o crimă pe care apoi au rezolvat-o în cel mai tipic stil poliţist - cu luarea amprentelor, calcularea traiectoriei pe care a efectuat-o agresorul asupra victimei, căutarea armei crimei etc - lucruri pe care studenţii chiar le-au învăţat la facultate. „În anul IV există un curs de criminalistică. Se studiază ce cuprinde trusa de criminalist, care sunt indiciile pentru depisatarea unei crime, iar în anul II se face criminologie, se învaţă tipologiile de criminali. În plus, există şi un master pe criminalistică", a spus Mihai Croitoru, student la Facultatea de Drept. „Tatăl meu se uita la seriale de genul ăsta, la televizor, ştiam despre aşa ceva, dar doar la tv. Sunt conştientă că există şi în realitate aşa ceva, am văzut cum se rezolvă o crimă... cred că e greu, se iau amprente, nu am văzut aşa ceva, mi se pare interesant, dar aş prefera robotica", a spus Anamaria Ilie. O alegere normală, căci roboţii inventaţi de membrii Centrului de Excelenţă pentru robotică au fost punctul de atracţie al Nopţii Cercetătorilor. Micuţii roboţi realizaţi din piese lego i-au încântat pe cei mici şi cei mari, deopotrivă. „Totul a fost foarte interesant, am aflat lucruri de care habar nu aveam şi sunt bucuroasă că am venit aici. Sper să revin şi anul viitor, poate voi afla şi alte lucruri noi", a spus Georgiana Marin. 

Nu doar copiii au fost încântaţi de eveniment, ci şi părinţii lor. „Este un eveniment foarte util pentru ei, mai ales că mereu stau numai în sala de clasă, nu învaţă aplicat mai multe lucruri. Una este să faci o ecuaţie, pe caiet, şi alta să afli practic, cum se poate aplica teorema acelei ecuaţii. Iniţial nu am vrut să venim, m-am gândit că va fi aglomerat - şi este! - dar nu îmi pare rău că totuşi am venit cu copiii", a spus Oana Ionaşcu, mama a doi băieţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu