Patru copii confirmaţi cu tuberculoză după îmbolnăvirea unui cadru didactic

Miercuri, 30 Martie 2016 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a confirmat că există focar de tuberculoză la Şcoala nr. 42 din Galaţi. Acolo, acum o săptămână, se confirmase doar îmbolnăvirea unei profesoare de 56 de ani, care este încă internată. Între timp a crescut numărul celor bolnavi de tuberculoză.
„Sunt 240 de copii care sunt implicaţi în anchetă. Până în prezent au fost testaţi 210 copii şi mai sunt de testat încă 30 de copii care sunt într-un focar de varicelă şi care au fost recent vaccinaţi cu vaccin RRO. Intervalul între vaccinarea RRO şi testarea intradermoreacţie la tuberculină trebuie să fie de 30 de zile la copii care au fost vaccinaţi iar la cei care au făcut varicelă, după ultimul caz, pentru reîntoarcerea la colectivitate trebuie să treacă minim două săptămâni. În prezent, din acest focar sunt internaţi la noi în spital patru copii care au fost luaţi în evidenţă. Doi au tuberculoză primară şi doi cu tuberculoză secundară infiltrativ nodulară. Niciunul dintre copii nu este eliminator de bacil koch deci nu este contagios, nu este periculos pentru colectivitate. Toţi copiii sunt sub tratament şi vor fi supravegheaţi până la terminarea tratamentului. Două luni de zile ei vor sta în spital pentru faza intensivă a tratamentului, urmând ca mai apoi să îşi continue tratamentul prin dispensarele TBC. Toţi copiii testaţi vor primi chimioprofilaxie. Copiii la care intradermoreacţia la tuberculină a ieşit negativă vor face şi ei chimioprofilaxie trei luni, urmând să fie retestaţi. Cei la care intradermoreacţia la tuberculină este pozitivă vor face chimioprofilaxie şase luni, cei care au iueşit hiperergici”, a spus dr. Marta Lazăr de la Spitalu TBC Galaţi, coordonatorul programului de prevenirea  tuberculozei. Cei patru copii internaţi în spital au vârste cuprinse între 7 şi 14 ani.
Cadrul medical mai susţine că este imperios necesar să se revină la situaţia de acum opt sau nouă ani, când profesorii erau controlaţi radiologic la intrarea în colectivitate.
„Discutăm de 8-9 ani să se revină la retestarea radiologică a profesorilor deoarece aceştia reprezintă o categorie cu risc. Ar trebui modificată legea. Aşa cum copiilor li se cere aviz epidemiologic la intrarea în colectivitate dacă lipsesc mai mult de 3 zile, şi profesorii ar trebui controlaţi radiologic măcar la începutul anului şcolar“, a mai spus dr. Marta Lazăr.
Părinţii elevilor de la Şcoala nr. 42 sunt foarte supăraţi.
„Nu credem că s-a făcut corect dezinfecţia. De fapt cred că a fost doar pe hârtie. Nici nu au fost testaţi toţi elevii din şcoală, cum ar fi fost normal. Copilul meu învaţă după-amiaza într-o clasă unde a făcut ore dimineaţa profesoara bolnavă. Trebuie toţi testaţi, dar îi vom duce noi, părinţii“, a spus Liliana Stoica, una dintre mămicile elevilor de la Şcoala 42. Părinţii au cerut socoteală cadrelor didactice. Laura Cristea, directoarea şcolii, a precizat însă că a făcut tot ce înseamnă dezinfecţie şi desinsecţie exact aşa cum i s-a spus de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Din păcate, asta nu linişteşte părinţii, mai ales că noile cazuri apar unul după altul. Un elev ar fi fost internat de părinţi direct la Bucureşti.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu