Percheziţii şi arestări în Galaţi şi Vânători: Trafic de persoane în formă continuată

 
Vineri, 20 Octombrie 2017 15:28
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus, la data de 19.10.2017, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane în formă continuată. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2015-2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale comune, la diferite intervale de timp, inculpaţii au recrutat, transportat, transferat, adăpostit şi primit cinci persoane vătămate majore, cu vârste cuprinse între 40 şi 50 ani, prin inducere în eroare şi profitând de starea de vădită de vulnerabilitate a acestora.
Cercetările efectuate în cauză au stabilit că inculpaţii au recrutat de-a lungul timpului persoane cu o situaţie materială precară, din mediul rural, pe care, cu promisiunea unor condiţii de salarizare şi muncă normale, le-au exploatat prin supunerea la muncă la stâna/ferma proprietate şi, cu pretextul necesităţii recuperării unor pagube, nu le-au achitat drepturile salariale şi nu le-au acordat zile libere.
S-a reţinut că, după recrutare, odată realizat primul pas în aservirea victimelor, prin lăsarea acestora fără acte de identitate, inculpaţii Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ se completau în reuşita activităţilor de aducere în stare de dependenţă a persoanelor vătămate. Astfel, ambii inculpaţi participau la acţiunile de intimidare a victimelor care încercau să fugă sau să reclame autorităţilor tratamentul la care sunt supuse, cu precizarea că, în mod majoritar, acţiunile de intimidare a victimelor prin agresare fizică era apanajul inculpatului Popov Nicolae-Ionuţ.
După ce reuşeau anihilarea libertăţii de mişcare a persoanelor vătămate, inculpaţii Popov Octavian-Marian şi Popov Nicolae-Ionuţ organizau în incinta fermei/stânei, repartizarea forţei de muncă, la un efectiv de animale mult prea mare pentru puterea de muncă a victimelor traficate. Deşi, iniţial, pentru a putea convinge persoanele vătămate să vină să muncească la ei, inculpaţii le promiteau că nu vor avea grijă decât de ovine, că vor beneficia de salarii rezonabile (700 RON/lună), că vor primi patru zile libere pe lună, aceste promisiuni nu numai că erau uitate pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale dar dacă vreuna dintre victime îndrăznea să-şi ceară drepturile, inculpaţii le umileau şi le aplicau corecţii fizice.
Persoanele vătămate ajungeau să constate că administratorii fermei/stânei nu respectau normele legale privind salarizarea, sănătatea şi condiţiile de muncă, fiind cazaţi în locuri insalubre şi trăind la limita subzistenţei, nefiindu-le plătit salariul. În situaţia în care îşi manifestau nemulţumirea sau solicitau întoarcerea la domiciliu, victimele se regăseau aservite prin datorii reale (distrugeri la fermă/stână, decesul unor animale din presupusa vină a ciobanilor, etc.) ori imaginare iar uneori erau ameninţate şi agresate, astfel că nu puteau decât să urmeze conduita impusă de traficanţi. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că inculpaţii exercitau agresiuni fizice şi psihice şi atunci când li se părea că persoanele vătămate nu depun destule eforturi pentru ca stâna/ferma „să meargă bine”, li se părea că închid oile prea devreme sau că sunt prea lente în activităţile desfăşurate, situaţii în care le loveau cu pumnii şi picioarele şi nu le lăsau să se odihnească suficient. La data de 19.10.2017 au fost efectuate 4 percheziţii domiciliare pe raza comunei Vânători şi a municipiul Galaţi, ocazie cu care au fost ridicate bijuterii şi suma de 25.000 lei provenită din activitatea infracţională. În cursul zilei, inculpaţii au fost prezentaţi la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă.
Activităţile de urmărire penală au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, I.J.J. Galaţi, I.P.J. Galaţi, S.P.F. Galaţi şi A.N.I.T.P. Galaţi. Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu