Perseus, spărgătorul de gheaţă de la Galaţi, încă mai aşteaptă să fie modernizat

Luni, 05 Februarie 2018 19:57
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi se chinuie de câteva luni să găsească o firmă care să facă lucrările de modernizare atât de necesare bunei funcţionări a spărgătorului de gheaţă Perseus. Potrivit declaraţiilor directorului general al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, ”Caietul de sarcini pentru modernizarea navei Perseus a fost refăcut, am reluat procedura de achiziţie pentru a atrage posibili ofertanţi, am avut o întâlnire cu proiectantul, cel care a întocmit documentaţia, şi cu societatea de clasificare, cea care a avizat planurile, şi au întocmit documentaţia. Suma alocată pentru modernizare a fost de 8,4 milioane de euro din care am cheltuit 200.000 de euro cu proiectarea, au rămas 8,2 milioane de euro fără tva”.

Termenul de depunere a ofertelor este de 22 februarie

”În fiecare seară când îmi spun rugăciunea, mă rog la Dumnezeu să vină un ofertant serios astfel încât să reuşim să modernizăm această navă şi să fie funcţională. Termenul este de 24 de luni şi sperăm ca în perioada în care nava este în modernizare să nu existe nici gheaţă pe Dunăre, să fie o iarnă cum a fost iarna aceasta ”, a mai spus Dorian Dumitru
Dată în folosinţă în 1990, nava Perseus poate interveni atât la stingerea incendiilor, cât şi pentru ranfluarea navelor eşuate pe Dunăre. Totuşi, funcţia de bază este aceea de spargere a gheţii de pe Dunăre, un real pericol atât pentru traficul naval, cât şi pentru locuitorii de pe malurile fluviului. În România mai există o navă similară lui Perseus, nava Hercules, aflată la Constanţa, în administrarea Grupului Român pentru Salvarea de Vieţi Omeneşti pe Mare. Hercules se află în lucrări de modernizare, ceea ce face ca Perseus să fie în prezent singura navă funcţională cu care se poate acţiona iarna.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu