Pierderi masive în prima lună de funcţionare a sistemului centralizat de termoficare

Miercuri, 20 Decembrie 2017 17:14
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Se pare că, problemele se ţin lanţ în ceea ce priveşte sistemul centralizat de încălzire şi aduce mari pagube la bugetul local în vederea acoperirii pierderilor de agent termic. După cum se ştie, de câţiva ani, furnizarea agentului termic este un serviciu necorespunzător, dar scump. Primăria însă va trebui să-şi asume aceste pierderi pentru că o altă soluţie în acest moment nu există.
”Avem rezultatele financiare pe prima lună, luna noiembrie, în care am furnizat agent termic şi apă caldă şi din păcate nu arată câtuşi de puţin bine. Pierderile înregistrate şi pe care va trebui să le acceptăm că nu avem ce face, sunt de 2,5 milioane de lei. Pierderile sunt datorate faptului că s-a cumpărat agent termic în surplus faţă de nevoile pe luna noiembrie. Din câte înţeleg s-au contractat aproximativ 22.000 de G/cal, iar către populaţie au reuşit a fi livrate puţin sub 10.000 de G/cal, mai puţin de jumătate. Suma totală a fost mai mult de 5 milioane de lei, iar 2,5 milioane sunt trecute deja la pierderi, sume ce nu vor fi nici măcar facturate către cetăţenii care au beneficiat de serviciile de încălzire oferite de Calorgal SA Galaţi. Din păcate sunt nişte pierderi pe care va trebui să ni le asumăm. Singura alinare e faptul că au venit cele 15 milioane de lei de la Guvernul României, sume ce vor acoperi mare parte din aceste pierderi. Restul le vom suporta, mă refer aici la o parte din luna ianuarie, februarie şi martie cred că va trebui să suportăm pierderile din bugetul local”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.
În aceste condiţii, debranşarea rămâne o soluţie practică şi mai puţin păguboasă pentru bugetul primăriei. Municipalitatea va relua acordarea sprijinului în primăvara anului viitor, când sistemul centralizat de termoficare va fi oprit şi nu va mai trebui să aloce bani pentru subvenţii, după ce din luna noiembrie s-a suspendat acordarea ajutorului financiar de 3.000 lei pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi producere a apei calde ca alternativă la sistemul centralizat de termoficare.
Edilul a mai declarat că, ”nu e nici un proiect care să meargă cap coadă aşa cum ne-am fi dorit. Dacă alte instituţii ale statului ne-ar fi lăsat să ne ducem de la bun început lucrurile aşa cum le-am fi gândit, cu siguranţă nimeni în momentul de faţă nu ar fi avut de suferit. Am fost aruncaţi cu trei luni de zile într-o splendidă aşteptare, evident că repercusiunile şi toate problemele care au survenit le decontăm în momentul de faţă. Vorbim de sute de dosare care încă, eu şi în această săptămâna am semnat ordonanţări la plată în vederea acoperirii acestor probleme, iar din bugetul care ne-a venit ca şi tranşă de la Guvern au avut întâietate achitarea acestor dosare”.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu