Poliţia Locală, cu ochii pe vânzătorii de struguri

 
Joi, 24 Septembrie 2015 00:00
Publicat în Eveniment

Odată cu venirea toamnei, vânzătorii stradali aglomerează oraşul şi de foarte multe ori uită să mai respecte prevederile legale, de la autorizaţii şi până la spaţiile de vânzare, aşa încât poliţiştii locali îşi fac simţită prezenţa în zonele comerciale din Galaţi. În doar câteva zile, poliţiştii locali au aplicat peste 70 de sancţiuni contravenţionale în sumă de aproximativ 15.000 lei, persoanelor care au încălcat prevederile legale privind comercializarea produselor. Lucrătorii Poliţiei Locale îi au în atenţie, în această perioadă, în special pe cei care scot la vânzare struguri în alte locuri decât cele special amenajate.

„Angajaţii Serviciului Control Activităţi Comerciale şi Evidenţa Persoanei alături de poliţiştii din cadrul Secţiilor de Poliţie Locală, au verificat zonele comerciale, dar au întreprins acţiuni similare şi în cartiere, acolo unde, pentru a evita plata taxelor, unii producători îşi valorifică marfa. Şi în acest an, pe lângă comercianţii găsiţi în legalitate, cei care au contracte cu Administraţia Pieţelor Agroalimentare, au fost depistate şi persoane care vindeau struguri pe domeniul public fără a achita taxele legale, fără a deţine licenţe de comerţ stradal şi fără a avea acte de provenienţă a mărfii. În aceste cazuri, în conformitate cu prevederile HCL 307/2006 şi HCL 79/2002, poliţiştii locali au aplicat sancţiuni contravenţionale. De menţionat, că mulţi dintre cei amendaţi au primit cumul de sancţiuni, având în vedere că înregistrau mai multe abateri. Pe lângă lipsa licenţelor de comerţ stradal şi a actelor de provenienţă a mărfii, comercianţii nu dispuneau de cântare omologate şi aveau autoturismele parcate ilegal”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Locale. 

„Toate aceste sancţiuni au fost aplicate într-o perioadă scurtă de timp, comercianţii de struguri preferând să meargă direct în cartiere sau în zonele apropiate pieţelor, pentru a evita astfel să plătească taxele ce se impun în astfel de situaţii. Am întâlnit de asemenea cazuri în care vânzătorii profită de buna credinţă a oamenilor, şi poate la un preţ ceva mai mic, îi atrag pe cumpărători, însă realitatea este alta. Pentru că nu sunt într-o zonă comercială, în atenţia organelor de control, vânzătorii folosesc cântare neomologate, dar şi alte metode prin care îi înşeală pe cumpăratori. Cea mai cunoscută este cea în care se toarnă apă în sacii cu struguri iar aceştia cântăresc mai mult.

„Producătorii trebuie să înţeleagă că Poliţia Locală dă amenzi dar poate să recurgă şi la confiscarea mărfii, fapt pe care nu îl dorim. Fac un apel ca toţi agenţii economici şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi de comerţ să fie în legalitate în momentul în care sunt verificaţi de poliţiştii locali. Vom aplica sancţiuni acolo unde nu există licenţe, nu sunt plătite taxele, există cântare neomologate şi în cazul celor care nu au acte care să ateste provenienţa mărfii”, a declarat Mihai Manoliu, directorul general al Poliţiei Locale Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu