Prăpăd la Galaţi: Mai multe străzi blocate de ploaia torenţială (VIDEO) Recomandat

Vineri, 18 Iunie 2021 14:46
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ploaia torenţială a blocat mai multe străzi din oraş, mai ales din Valea Oraşului. Sistemul de canalizare nu a mai făcut faţă şi a refulat. „A intrat în curţi, pe străzi.  Aici strada este lăsată, mai ales în colţul ăsta, este ca o pâlnie. Aici se strânge toată apa plus apa din centru“, spuneau oamenii care mergeau prin apă până la genunchi.

Zona cea mai afectată era cea de lângă Spitalul CFR. Într-un caz, o ambulanţă care venise pentru a prelua o pacientă diabetică nu a putut intra, apa atingea şi 45 de centimetri. Femeia avea diabet şi i se agravase starea de sănătate în ultimele 48 de ore. Femeia a fost ajută de rude şi de asistentul de pe ambulanţă să ajungă la maşina blocată în apă. „În această zonă se mai strânge apă dintr-o mare parte a oraşului. Acţionăm cu o motopompă de mare capacitate în punctul cel mai de jos al acestui cartier şi deversăm direct în Dunăre. Pompele staţiei de pompare din această zonă lucrează la capacitate maximă. Au fost inundate străzi şi curţi, nu şi locuinţe“, a explicat  lt. col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.

De asemenea, din cauza condiţiile meteo deosebite, locuitorii din zonă au rămas fără curent electric timp de câteva ore. „Astăzi, 18.06.2021, în instalaţiile de medie tensiune aparţinând companiei Distribuţie Energie Electrică Romania - Sucursala Galaţi a avut loc un incident care a afectat zona Valea Oraşului din municipiul Galaţi. Incidentul a fost înregistrat în Punctul de Alimentare 2 Mihai Bravu la ora 09:57, iar la ora 12:39, în urma executării manevrelor de localizare a defectelor, echipele operative ale sucursalei din Galaţi au realimentat integral locurile de consum afectate. Au fost afectaţi consumatori din zona străzilor Ana Ipătescu, Portului, Dogăriei, Vadul Cărăbuş, Răsăritului, Al. Moruzzi, Farului, Tăuni, Daciei, Apollon, Dacului, Vasile Lupu, Elicei, Sindicatelor, Cantemir, Crişana, Ghecet, Măcin, Gloriei, Leului, Culturii, Spaniolă, Ghe. Triciu. Avaria a fost cauzată de condiţiile meteo deosebite - cod portocaliu de vânt şi ploi torenţiale“, transmite DEER - Sucursala Galaţi, la solicitarea Monitorul de Galaţi.

Din pricina ploii, doi copaci au căzut, la una dintre ieşirile din oraş, în zona Tirighina, ploaia torenţială a antrenat pietre şi pământ formând aluviuni pe carosabil, iar adăpostul de animale Help Lăbuş a fost inundat.

Totodată, prefectul judeţului Galaţi a convocat, în regim de urgenţă, Grupul de Suport Tehnic la Inundaţii din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

„În urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase la nivelul municipiului Galaţi, între orele 8.30 – 12.30, în dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au fost primite aproximativ 50 de apeluri prin Sistemul Unic 112, care sesizau producerea unor situaţii de urgenţă în Valea Oraşului, Cartier Barboşi, Bariera Traian, strada Olteniţei, strada Vezuviului şi strada Locomobilei. În perioada menţionată, la nivelul municipiului Galaţi au fost ploi însemnificate cantitativ, respectiv 34,5 l/mp, fiind inundate 15 străzi şi 27 de gospodării (curţi, grădini şi subsoluri).
Pentru gestionarea evenimentelor, echipajele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat pentru evacuarea apei cu 5 autospeciale, 3 motopompe transportabile şi o motopompă de mare capacitate, cu un debit de 1,3.mc/minut. În sprijinul pompierilor au venit şi echipele de la Apă Canal, care au pornit cele 3 pompe de la Staţia 11 Iunie, care deserveşte municipiul Galaţi, cu o capacitate totală de evacuare de aproximativ 15.000 mc/oră.
În urma intervenţiei, toate situaţiile semnalate prin apel la Numărul Unic de Urgenţă 112 au fost rezolvate operativ.
Prefectul judeţului Galaţi, domnul Gabriel Aurelian Panaitescu, a convocat, în regim de urgenţă, Grupul de Suport Tehnic la Inundaţii din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În urma şedinţei, s-a stabilit activarea Centrului Judeţean pentru Coordonarea şi Conducerea Intervenţiei pentru perioada supusă avertizărilor meteorologice şi hidrologice de Cod Portocaliu (18.06.2021, ora 12.00 – 19.06.2021, ora 23.00) şi Galben (18.06.2021, ora 12.00 – 21.06.2021, ora 24.00), respectiv pornirea, în caz de necesitate, a staţiilor de desecare aflate în gestionarea ANIF Galaţi“, informează Prefectura Galaţi.

VEZI VIDEO mai jos! ↓

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu