Prefectura Galați, cerere record absolut către Guvernul Orban Recomandat

Joi, 02 Iulie 2020 21:46
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Instituția Prefectului județului Galați și-a propus să dea peste cap kilometrajul Guvernului Orban cu o solicitare materializată printr-un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede alocarea unei sume de 1,2 milioane de lei pentru reparații de drumuri comunale de peste 18.800 km, drumuri care au fost afectate de inundațiile din luna iunie 2020.

”Ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase înregistrate în județul Galați, în perioada 17-23.06.2020, au fost afectate structura rutieră, patru locuințe și terenuri agricole din nouă unități administrativ-teritoriale: Cerțești, Frumușița, Foltești, Gohor, Grivița, Măstăcani, Schela, Smulți, Șendreni. Prin Ordin al Prefectului Județul Galați, au fost constituite trei comisii de evaluare a pagubelor înregistrate la infrastructura rutieră, locuințe și terenuri agricole. În urma evaluărilor realizate pe teren a fost întocmit și înaintat către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Adminsitrației, proiectul de Hotătâre de Guvern, însoțit de documentația prevăzută de legislația în vigoare, pentru refacerea infrastructurii afectate (18.825 km de drumuri comunale și străzi, o construcție hidrotehnică și refacere ravenă). Suma solicitată pentru realizarea acestor lucrări, care va fi alocată din fondul de intervenție, la dispoziția Guvernului, este de 1.272 mii lei”, se arată în informarea transmisă presei de Instituția Prefectului județului Galați, dar și într-o postare pe pagina de facebook a instituției.

Lăsând la o parte bunele intenții, de altfel lăudabile, materializate prin proiectul de Hotărâre de Guvern amintit mai sus, sumele și numărul de kilometri sfidează orice logică și calcul simplu. În primul rând este vorba despre numărul de kilometri de drumuri comunale afectate. Să existe în 9 comune din județul Galați atâtea drumuri comunale care însumate fac aproape cât distanța, pe cale aeriană, între România și Noua Zeelandă? În județul Galați, drumurile județene însumează aproximativ 790 km, iar comuna cu cele mai multe drumuri comunale este Berești Meria ale cărei drumuri însumate ajung la aproximativ 100 km. Cum au ajuns cele trei comisii la concluzia că sunt 18.825 de kilometri de drumuri afectate, e greu de înțeles. Măcar dacă ar fi cerut de la Guvern bani suficienți pentru reparația acestui număr de kilometri, căci s-ar fi asfaltat și drumeagul care duce de la coteț la haznaua din fundul tuturor curților de pe raza întregului județ, însă dacă se împart cei 1,272 milioane lei la 18.825 km, rezultă un preț de 67,57 lei/km. Cu banii aștia nu se poate asigura nici apa plată pentru muncitorii care ar repara drumurile în vreme de caniculă, cu atât mai puțin materialele și manopera.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu