Prima intervenţie a elicopterului SMURD Galaţi în R. Moldova

Vineri, 31 Iulie 2015 00:00
Publicat în Eveniment

Echipajul SMURD şi elicopterul SMURD Galaţi au intervenit miercuri pentru prima oară la un caz real în Republica Moldova. Interesant este că elicopterul şi echipajul său se aflau în Republica Moldova în calitatea de invitaţi la un exerciţiu tactic moldavo-austriac. Rolul elicopterului gălăţean în scenariul aplicaţiei consta în intervenţia pentru evacuarea a două-trei persoane. Numai că nu au avut timp să intervină în cadrul aplicaţiei deoarece au primit o misiune reală. Unui pompier moldovean, care participa la aplicaţie, i s-a făcut rău. Bărbatul suferise un sindrom de deshidratare. 

„Exerciţiul la care am fost anunţaţi să participăm s-a numit «Giurgiuleşti 2015». A fost vorba de un un exerciţiu moldo-austriac, la  care am participat cu elicopterul SMURD de la Punctul de Operare Galaţi. Era vorba de un exerciţiu care a implicat simularea unui accident. În scenariu se arăta că, din pricina unei alunecări de teren, un microbuz s-a prăbuşit de pe carosabil şi au fost zeci de victime şi doar opt supravieţuitori. Numai că a urmat un caz real, primul nostru caz real în Republica Moldova, primul caz de intervenţie a unui elicopter SMURD în Moldova. În momentul în care ne deplasam cu presupusa victimă pentru evacuare conform scenariului, am fost contactaţi de colegii noştri şi rugaţi să acordăm îngrijiri şi transport către spitalul din Cahul, unui coleg de acolo, pompier. Acesta participa la exerciţiu şi se simţea foarte rău. Am continuat îngrijirile medicale pe care colegii le iniţiaseră, l-am transportat la spitalul din Cahul, unde am ajuns în aproximativ zece minute, predând pacientul colegilor de la Ambulanţă. Aceştia l-au transportat la Spitalul din Cahul“, a precizat dr. Angel Trifan, medic coordonator UPU SMURD Spitalul de Urgenţă Galaţi. 

Există un protocol încheiat în 2014 între partea română şi cea moldoveană privind acest tip de ajutor medical dat prin intermediul echipajului elicopterului SMURD Galaţi. La această primă misiune au participat, pe lângă dr. Angel Trifan, pilotul Lucian Lupescu şi asistenţii Horaţiu Valeriu Caracas şi Voicu Socae. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu