Protest al cadrelor medicale de la Spitalul TBC Galaţi: „Ne vedem în situaţia de a fi decapitaţi prin plecarea managerului nostru“ (VIDEO) Recomandat

Luni, 13 Aprilie 2020 20:02
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În această după-amiază, mai multe cadre medicale ale Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Galaţi, imediat după terminarea programului, au protestat în faţa unităţii spitaliceşti faţă de decizia demiterii managerului spitalului.

„Ne-am adunat aici tot colectivul să ne susţinem managerul. Acest spital, începând cu criza de COVID, a pierdut 5 doctori, 4 medici penumologi prin pensionare şi un medic epidemiolog, iar acum ne vedem în situaţia de a fi decapitaţi prin plecarea managerului nostru de 15 ani, pentru un motiv pe care noi nu l-am înţeles. Prin Ordinul 555, acest spital este desemnat să trateze, doar atunci când situaţia Spitalului de Boli Infecţioase este depăşită, formele uşoare şi medii pentru pacienţii confirmaţi cu COVID. Toată această poveste pentru care a fost demis managerul nostru se adresa spitalelor de suport care tratează patologii asociate la pacientul confirmat sau suspect de COVID, adică la pacientul cu comorbidităţi, pentru care noi nu avem competenţă, precum pacienţii cardiaci sau pacienţii diabetici. Încă de la începutul acestei crize, am desemnat şi am pus la dispoziţia judeţului Galaţi 90 de paturi, o secţie întreagă, a căror circuite le-am gândit noi, neavând medic pneumolog. Tot personalul îngrijeşte aceşti pacienţi. Să nu uităm şi faptul că în acest spital se tratează în continuare toţi pacienţii de tuberculoză şi toate cazurile de gripă din judeţ“, a declarat dr. Claudia Scorpan, purtător de cuvânt Spitalul TBC Galaţi.

Reamintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Avrămescu, a solicitat la Ministerul Sănătăţii demiterea conducerii Spitalului TBC Galaţi, pe motiv că a intenţionat să transfere în unitatea spitalicească respectivă un număr de 17 persoane confirmate cu COVID-19, de la căminul de bătrâni „Sf. Ilie“, devenit focar de coronavirus, iar conducerea a refuzat, argumentând că spitalul nu are pregătirea pentru tratarea comorbidităţilor şi afecţiunilor pentru aceşti bătrâni şi că este doar spital suport pentru pacienţii cu forme medii şi uşoare.

Aflat la Galaţi, Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat, referitor la această situaţie, următoarele: „Acolo vom avea o anchetă şi vom lua decizia în săptămâna următoare. Nu aveau niciun drept, fiind spital de faza 2, să refuze vreun pacient. Vom avea o anchetă în desfăşurare, vom avea şi corpul de control, în măsura rezultatelor vom avea şi o decizie pe care o vom lua. Fiecare manager trebuie să înţeleagă că fiecare unitate spitalicească este plasată într-o anumită ordine într-o pandemie cum este aceasta. Spitalul de Pneumoftiziologie este un spital de faza a 2-a, deci un spital care trebuie să primească patologie COVID, cazuri medii, severe şi febrile. Spitalele de faza a doua voiau în principal patologia care este de faza acută pulmonară şi cred că toţi au pregătirea necesară. Trebuie să ne aşteptăm ca un pacient care vine să nu fie până în acest moment sănătos tun şi deodată are doar patologia COVID şi trebuie să meargă într-o anumită zonă. Noi ne-am pregătit şi ca asistenţi medicali şi ca profesionişti, ca medici şi mai târziu ca specialişti pentru medicină în sine. În tratarea unor pacienţi COVID pozitiv, tot ce înseamnă parte medicală ce se cheamă cardiolog, gastroenterolog, medicină internă sau dermatolog vor trata pacienţi COVID cu simptomatologie uşoară, medie sau asimptomatici rămânând ca să gestionăm celelalte specializări ATI, boli infecţioase sau urgenţe pentru patologia critică, severă sau cei care sunt pe aparate. Suntem un corp medical care suntem pregătiţi pentru aşa ceva, este o provocare şi pentru noi. Dacă noi ca şi corp medical dăm înapoi, ceilalţi ce vor face?“.

VEZI VIDEO mai jos! ↓

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu