Protest al magistraţilor pe treptele Palatului de Justiţie Galaţi

Luni, 18 Decembrie 2017 16:39
Publicat în Eveniment

40 de judecători şi procurori au protestat tăcut, fără banere sau scandări, pe treptele Palatului de Justiţie din Galaţi, nemulţumiţi de schimbările care se doresc a fi făcute legilor justiţiei. Timp de 30 de minute, luni, 18 decembrie 2017, în intervalul orar 12:00 - 12.30 au fost suspendate procesele. Preşedintele Tribunalului Galaţi a explicat de ce magistraţii nu pot fi de acord cu aceste schimbări. "Pe de o parte nu mulţumesc anumite schimbări din legile justiţiei, faptul că parlamentarii nu au ţinut seamă de avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii în această privinţă, iar pe de altă parte propunerile de modificare a Codului de Procedură penală, în primul rând, care, pur şi simplu pun stavilă justiţiei în ceea ce priveşte probatoriile etc. Trebuie să înţelegem că sistemul de justiţie trebuie să rămână independent", a precizat Robert George Florea, preşedintele Tribunalului Galaţi.
Circa 20 de persoane care fac parte din mişcarea # Rezist Galaţi au scandat pe treptele Palatului de Justiţie dând glas nemulţumirii magistraţilor. "Jos labele de pe justiţie", "Justiţie nu corupţie", au scandat oamenii. "Sunt aici pentru că nu vreau să emigrez a doua oară. Îi susţinem pe magistraţi. Am fost plecat din ţară 15 ani şi m-am întors pentru că am crezut că am de ce, dar acum constat că se poate să trebuiască să plec a doua oară, fără voia mea", a spus unul dintre protestatari.
Chiar dacă au fost amânate şedinţele de judecată, nici justiţiabilii şi nici avocaţii nu s-au arătat supăraţi, dimpotrivă susţineau gestul magistraţilor. "Eu am mai spus că acest protest al magistraţilor este justificat pentru că suntem într-o democraţie şi orice categorie socială are dreptul la opinie. Magistraţii ştiu foarte bine legile din România, lucrează cu ele şi le aplică, iar atunci când survin modificări care îngreunează procesul de aplicare a legii este justificat acest protest. Noile legi care se preconizează a fi adoptate au la bază mai multe decizii ale Curţii Constituţionale şi vedeţi că este o procedură greoaie de modificare. Apreciem că justiţia îşi face datoria în sensul că magistraţii, judecători şi procurori, respectă legile, le aplică şi fac o activitate utilă pentru societate", a declarat avocatul Mircea Breahnă. Nu este exclus ca, dacă guvernanţii nu vor ţine seama de aceste nemulţumiri, mişcările de protest să continue.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu