Protest la Spitalul din Tecuci

Vineri, 29 Noiembrie 2013 02:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Circa 100 de angajaţi ai spitalului Tecuci au protestat ieri deoarece nu şi-au primit salariile restante de pe de 15 noiembrie. Protestul nu a afectat activitatea spitalului deoarece au protestat doar cei care nu erau de tură. „Aşa nu mai este de trăit. Nu înţelegem de ce nu se deblochează situaţia, dacă firma acceptă plata eşalonată a datoriilor acumulate. Directorul Negru refuză să efectueze aceste plăţi iar acest lucru este susţinut şi de primarul Tecuciului”, a declarat Camelia Secară, şef secţie Pediatrie Spitalul Tecuci.
Oamenii nu şi-au luat banii deoarece spitalul are conturile poprite în urma unei hotârări judecătoreşti prin care are de plătit 16 miliarde lei vechi unei forme private. Cu această firmă, care este specializată în analize, spitalul a avut în anii trecuţi încheiat un contract de externalizare. Contractul, considerat foarte păgubos pentru spital, a fost rupt dar spitalul a fost dat în judecată. Firma a câştigat şi a poprit banii spitalului. Spitalul primeşte circa nouă miliarde de lei vechi de la CJAS  pentru serviciile prestate asiguraţilor. 8,6 miliarde sunt numai banii de salarii, dar nici aşa nu se poate ajunge la ei, deoarece CJAS a fost executată de firma care a câştigat procesul cu spitalul. Managerul unităţii, Teodor Negru (foto), nu a vrut să semneze un grafic de eşalonare a datoriei doarece astfel ar recunoaşte că firma are dreptate. Există o plângere penală depusă de actuala conducere a spitalului împotriva fostei conduceri care a încheiat contractul. Cum oamenii au ieşit în stradă, la sesizarea Sanitas, prefectul Dorin Otrocol, a făcut o întâlnire de urgenţă la sediul Prefecturii pentru a lămuri situaţia.
„Ca soluţie, deocamdată, nu am niciuna pe termen scurt... doar dacă CJAS Galaţi nu ne poate vira acum banii pentru luna viitoare”, a spus managerul de la Tecuci, care s-a angajat luni în faţa salariaţilor să le dea banii până joi, până ieri. Numai că miercuri directorul ar fi anunţat personalul că mai bine îşi aşteaptpă banii până pe 15 decembrie, ca să plătească datoria. Sanitas nu a aceeptat aşa ceva şi a anunţat Prefectura. Între timp, ieri dimineaţă, spontan, oamenii au început să protesteze.
„Drepturile salariaţilor se acordă înaintea oricâtor angajamente ale unităţii. Am fost sunat şi asigurat că banii vor veni luni. Marţi am intervenit la ministrul Sănătăţii, la CNAS şi la prefectul de Galaţi. Joi, directorul Negru nu a răspuns la telefon. Trebuie ca oamenii să îşi primească banii”, a precizat Paraschiv Sălăvăstru, Sanitas Galaţi.
La întâlnirea de la Prefectură au participat prefectul, managerul spitalului, primarul Tecuciului, directorul DSP, directorul CJAS şi consultanţi. O soluţie s-ar găsi. „Primăria Tecuci are de plătit bani Spitalului Tecuci pentru utilităţi. Nu a dat niciun ban în acest an. Aşa că aceşti bani pot fi daţi spitalului iar spitalul va plăti salariile. Dar este o soluşie artificială, care oricum e valabilă doar acum. Asta dacă oamenii o vor accepta. Situaţia la Tecuci este încă foarte tensionată”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu