S-a semnat acordul de asociere dintre Galaţi şi Cahul

Marți, 27 Martie 2018 15:54
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiş, au semnat marţi, 27 martie 2018, la celebrarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, un acord de asociere şi colaborare între cele două oraşe de lângă Prut. Obiectivul acestei asocieri vizează elaborarea şi implementarea în comun a unor proiecte în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, care are la bază în primul rând intenţia de dezvoltare a relaţiilor de prietenie şi colaborare între cele două oraşe, ocazie cu care vor fi realizate numeroase proiecte de dezvoltarea economică, socială şi culturală durabilă. Este vorba despre schimburi culturale, educaţionale şi sportive, schimburi de specialişti, organizarea unor târguri, festivaluri şi expoziţii, formarea şi capacitarea resurselor umane, dar şi despre elaborarea şi implementarea în comun a unor studii şi proiecte pentru domeniile de interes ale celor două părţi.

Fonduri europene transfrontaliere

Pe lângă celelalte obiective, atragerea de fonduri transfrontaliere reprezintă unul dintre pilonii de rezistenţă în această colaborare. ”Astăzi deschidem uşa unei viitoare colaborări atât din punct de vedere economic, cultural cât şi pe orice alte domenii ne-am propune să colaborăm. Urmează, împreună, să mergem pentru fonduri europene transfrontaliere, ceea ce, din nou, deschide primul pas în demersul de a beneficia, atât municipalitatea din Galaţi, cât şi cea din Cahul de investiţii care pot fi atrase”, a declarat Ionuţ Pucheanu.
Şi primarul municipiului Cahul speră la obiective concrete ce vor putea fi realizate odată cu semnarea acestui acord. ”Ne propunem obiective ambiţioase, vrem ca în acest an, cooperarea noastră să fie amplificată pe toate dimensiunile: social, economic, cultural (...) Avem toată deschiderea şi resursele pentru a realiza proiecte concrete pentru comunităţile noastre”, a declarat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiş

Pe plan educaţional există deja un parteneriat

Pe plan educaţional există deja o colaborare între Galaţi şi Cahul, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi având o extensie a sa la Cahul încă din anul 2001, motiv pentru care se realizează schimburi de experienţă între unităţile şcolare din cele două oraşe. Facultatea Transfrontalieră de Ştiinţe Umaniste, Economice şi Inginereşti a Universităţii ” Dunărea de Jos” din Galaţi, dispune în prezent de 11 specializări universitare de licenţă cu şcolarizare la Cahul.
La eveniment au participat majoritatea autorităţilor locale, respectiv: primarul municipiului Galaţi Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiş, directorul Muzeului de Istorie ”Paul Păltânea ”, Cristian Căldăraru, cei doi viceprimari şi consilierii locali, prefectul, subprefectul şi alte autorităţi locale.
Evenimentul, care se dorea a fi unul de pace, a fost însă tulburat de un angajat al Muzeului de Istorie care a cerut în mod repetat demisia directorului Cristian Căldăraru, acuzându-l că a colaborat cu Securitatea. Angajatul recalcitrant, Marian Scripnic, restaurator la Muzeul de Istorie din Galaţi, a fost liniştit de jandarmi, care i-au aplicat o amendă de 200 de lei pentru injuriile aduse directorului instituţiei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu