Săptămâna Prevenirii Criminalităţii: Tur de forţă al poliţiştilor în judeţ

Luni, 28 Septembrie 2015 12:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până vineri, poliţiştii gălăţeni vor distribui fluturaşi informativi şi vor sta de vorbă cu elevii şi părinţii acestora despre diverse tipuri de infracţiuni, activităţi ce se vor desfăşura în cadrul celei de-a X-a ediţii a programului naţional “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”. La Galaţi, acţiunea este desfăşurată de poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, împreună cu cei ai Poliţiei Transporturi, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar, Agenţia Naţională Antidrog, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane etc. Potrivit reprezentanţilor IJP Galaţi, fiecare zi a săptămânii este dedicată prevenirii unui anumit tip de infracţiune. 

După ce ziua de luni a fost dedicată prevenirii victimizării minorilor (acţiuni desfăşurate la Colegiul Naţional Agricol Tecuci şi la şcoala din Şendreni), marţi, poliţiştii vor discuta despre prevenirea declivenţei juvenile cu elevii şi părinţii de la şcolile generale nr. 22  şi 29 din Galaţi. Miercuri, oamenii legii vor aborda teme legate de  prevenirea infracţionalităţii contra patrimoniului, organizând informări privind furturile din gospodării şi sustragerile de materiale lemnos, la primăriile din comunele Corod, Cudalbi, Matca, Valea Mărului şi Cerţeşti. Tot miercuri, poliţiştii gălăţeni vor discuta despre furturile din locuinţe şi înşelăciunile prin apeluri telefonice, discuţii ce vor fi purtate cu reprezentanţi ai asociaţiilor de pensionari, la Clubul Poliţiştilor din Galaţi. Ziua de joi este destinată prevenirii infracţiunilor din sfera crimei organizate, iar vineri – activităţilor privind siguranţa rutieră.

Potrivit şefului Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Galaţi, Cornel Mototolea, pe linia prevenirii infracţiunilor din sfera crimei organizate, poliţiştii le vor vorbi, joi, de la ora 12.00, elevilor de la Colegiu „Costache Negri” despre cum pot deveni victime ale traficului de fiinţe, prin intermediul reţelelor de socializare. De asemenea, agenţii vor informa elevii şi părinţii elevilor de la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna” despre care sunt simptomele consumului de droguri sau de alte substanţe cu efect halucinogen, denumite generic etnobotanice (ora 11.00). Tot joi, de la ora 14.00, poliţiştii BCCO vor distribui în zona campusului studenţesc fluturaşi informativi privind consumul de etnobotanice.  

Totodată, şi Poliţia Transporturi va desfăşura în gări şi porturi, în această săptămână, acţiuni de prevenire a accidentelor de cale ferată sau navale, dar şi de informare a elevilor şi navetiştilor pentru ca aceştia să nu devină victime ale furturilor sau violenţelor în trenuri. În ultima zi a săptămânii, poliţiştii de la transporturi vor distribui în staţiile CFR din Galaţi, Brăila, Buzău şi Focşani, dar şi în mai multe trenuri, fluturaşi informativi privind prevenirea şi combaterea de infracţiuni cu violenţă, a furturilor de la călători şi a portului ilegal de arme periculoase. Potrivit comisarului şef Petrică Hahui, şeful Secţiei Poliţie Transporturi Galaţi, în Galaţi s-a înregistrat o creştere de peste 50% a numărului cazurilor de persoane depistate că purtau arme periculoase, fiind în general vorba despre cei care tranzitează Galaţiul şi Tecuciul, dinspre Moldova spre Bucureşti.

“Infracţionalitatea sesizată este în scădere faţă de anul trecut, iar infracţionalitatea stradală din judeţul Galaţi este sub media naţională. Când vorbim de infracţionalitatea stradală vorbim şi de infracţiunile comise de minori. În plus, se înregistrează scăderi şi ale infracţiunilor de natură sexuală în care victimele sunt minorii. Deci, astfel de programe sunt utile şi au ca efect scăderea infracţionalităţii”, a spus comandantul IJP Galaţi, Dănuţ Lefter.   

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu