Schimbări majore în Regulamentul cimitirelor din Galaţi Recomandat

Joi, 20 Octombrie 2022 15:54
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Primăria municipiului Galaţi a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind completarea şi modificarea H.C.L. nr. 304/30.05.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare şi a Caietului de sarcini pentru serviciul de administrare a cimitirelor din municipiul Galaţi.

„Aplicarea reglementărilor prevăzute în H.C.L. nr. 304/2018 a dus la o mai bună organizare, funcţionare şi evidenţă referitor la atribuirea locurilor de înhumare, însă în ultima perioadă s-a constatat atât din partea petenţilor cât şi a operatorului serviciului o necesitate de clarificare şi interpretare a acestora. În acest sens, sunt necesare reglementări complementare pentru a asigura organizarea, administrarea şi coordonarea activităţilor din cadrul serviciului de administrare a cimitirelor din municipiul Galaţi”, se arată în proiect.

Mai exact, se propune modificarea a 27 de articole din regulament, pentru unele dintre acestea sunt formulări mai clare însă altele suferă modificări şi de fond, nu numai de formă.

Spre exemplu, art 26 din Regulament prevedea scutirea de la plata tarifului de întreţinere a cimitirului categoriile de persoane prevăzute la art. 25, adică beneficiarii tuturor legilor speciale (văduvele şi veteranii de război, deportaţii, foştii deţinuţi politici etc.).

Potrivit modificărilor propuse, articolul 26 se modifică astfel: „Tariful de întreţinere a cimitirului se achită de către categoriile de persoane prevăzute la art. 25 alin. (1) din Regulament, respectiv: veteranii de război şi văduvele de război, în conformitate cu prevederile Legii nr. 44/1994 şi văduvele de veteran de război; deportaţii şi victimele oprimării comuniste, foştii deţinuţi politici, refugiaţii, în conformitate cu prevederile Decretului nr. 118/1990 şi ale Legii nr. 189/2000; răniţii şi urmaşii eroilor martiri ai Revoluţiei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 341/2004, precum şi alte categorii de persoane prevăzute în legi speciale”.

Un alt element de noutate este că a fost pus tarif diferenţiat pentru înhumările care au loc în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale. Până acum, înhumările în cimitirele din municipiul Galaţi se făceau de luni până sâmbătă, conform programului de lucru. Înhumările în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale se făceau cu solicitare prealabilă, doar în cazul în care decesul s-a produs ca urmare a infecţiei cu SARS-CoV-2 şi ca urmare a unor dispoziţii ale autorităţilor.

În privinţa accesului în cimitire, nu se mai vorbeşte despre un program de acces pentru persoane, ci doar pentru autoturisme, astfel în perioada octombrie - martie, accesul maşinilor este permis între orele 08.00 - 16.30, iar în perioada aprilie - septembrie, între orele 08.00 - 20.00.

! La sesizarea Monitorului de Galaţi, oficialii Primăriei municipiului Galaţi ne-au asigurat că va fi rectificat proiectul şi va fi adăugat şi programul de acces pentru persoane, lipsa acestuia fiind o scăpare a celor care au întocmit proiectul, scopul consultării publice fiind chiar acesta de a fi îmbunătăţit.

Proiectul prin care se aduc modificări la Regulamentul de organizare şi funcţionare şi a Caietului de sarcini pentru serviciul de administrare a cimitirelor din municipiul Galaţi poate fi descărcat de mai jos!

Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus consultării publice se pot depune până la data de 28 octombrie 2022, prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituţiei la secţiunea Transparenţă decizională, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: petrina.horghidan@primariagalati.ro sau prin poştă, la Registratura Generală a instituţiei din Galaţi, str. Domnească nr. 54.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu