Se caută donatori de celule stem la Galaţi Recomandat

Vineri, 20 Septembrie 2019 14:01
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sâmbătă, 21 septembrie 2019, la Centrul Regional de Transfuzii Galaţi va fi marcată Ziua Donatorului de Celeule Stem Hematopoietice. În toată ţară, ministerul Sănătăţii a lansat campania "Donează o şansă la viaţă" pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili înrudiţi.

Campania este organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în colaborare cu toate unităţile sanitare care desfăşoară activităţi de recrutare şi testare a donatorilor de celule stem hematopoietice. Una dintre activităţile de bază ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice şi în acelaşi timp cu pacienţii care au nevoie de un transplant. Toate persoanele sănătoase, cu vârstă între 18 şi 45 de ani, se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Persoanele înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice.

Din Galaţi, din anul 2013, sunt înscrise în acest registru 5.468 de potenţiali donatori, 409 numai în acest an. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. De aceasta vor beneficia copiii şi adulţii din România diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar. La Galaţi, cei care doresc să se înscrie în RNDVCSH se pot adresa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi din str. Regimentul 11 Siret nr. 48 A, pot contacta TelVerde 0800 88 STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu