Seceta pedologică face ravagii de proporţii istorice în judeţul Galaţi Recomandat

Vineri, 17 Aprilie 2020 07:30
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În judeţul Galaţi, culturile de grâu, orz, rapiţă şi nu numai sunt comprimise aproape în totalitate de seceta pedologică extremă. Conţinutul de umiditate de la nivelul solului a ajuns la o limită foarte scăzută din cauza lipsei de precipitaţii din ultimele luni, dar şi din cauza iernii foarte blânde.

La nivelul judeţului Galaţi, situaţia este catastrofală, fapt confirmat şi de prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Ioan Avrămescu care ne-a declarat că până acum nu a existat nici măcar cadrul legal pentru constituirea comisiilor locale de evaluare a pagubelor provocate de calamităţile din agricultură. Abia în şedinţa guvernului de miercuri, 15 aprilie 2020, a fost aprobată baza legală care să permită acordarea despăgubirilor. Şi ca situaţia să fie şi mai gravă, nici în irigaţii nu mai poate sta speranţa agricultorilor, deoarece se preconizează ca Dunărea să scadă semnificativ, iar nivelul apei să se situeze sub nivelul sorburilor staţiilor de pompare.

De la directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Galaţi, Floricel Dima, am aflat că de la începutul anului şi până în prezent, cantitatea totală de precipitaţii a fost între 10 şi 70 litri, adică mai nimic. Se preconizează că procentul de culturi afectate de seceta extremă se situează între 60 şi 100%. „Am solicitat de la toate primăriile din judeţ să ne transmită informări privind suprafeţele compromise. Multe primării deja au trimis, însă mai sunt câteva de la care aşteptăm să primim, când le vom avea pe toate vom putea afla cu exactitate suprafaţa afectată. Însă am vorbit cu agricultori de vârstă înaintată care mi-au spus că nu-şi amintesc ca vreodată să fi fost o secetă atât de mare în această perioadă a anului“, a declarat Floricel Dima.

Mulţi dintre agricultori cu culturile compromise total de secetă au întors culturile semănate toamna trecută şi mulţi dintre ei refuză să mai cultive altceva în loc de teamă să nu irosească banii pe o nouă cultură care va fi şi aceasta afectată de secetă. În judeţul Galaţi, se irigă aproximativ 10.000 ha, însă prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Ioan Avrămescu, ne-a declarat că a fost informat că deja se fac demersurile necesare pentru achiziţionarea de noi pompe pentru irigaţii astfel încât să crească suprafaţa agricolă salvată de secetă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu