Sindicaliştii de la ”AMG Siderurgistul” au ieşit în stradă

 
Marți, 31 Octombrie 2017 16:08
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste o sută de angajaţi ai ArcelorMittal Tubular Products Galaţi au protestat, luni, în faţa sediului Prefecturii Galaţi, nemulţumiţi de importurile de oţel din afara Uniunii Europene (UE), care le ameninţă locurile de muncă, ei solicitând autorităţilor să sprijine societatea pentru a livra ţevile necesare realizării gazoductului BRUA.
Protestatarii au afişat pancarte pe care se puteau citi mesajele precum ''Vrem proiectul BRUA, vrem să ne păstrăm locurile de muncă'', ''Vrem să muncim'', ''Oţel românesc pentru proiecte româneşti, ţeavă românească pe pământ românesc''. Manifestanţii au bătut în butoaie, au suflat în vuvuzele şi fluiere, scandând ''Vrem să muncim, nu vrem să cerşim'' şi ''Hoţii, hoţii''.
Potrivit liderilor Sindicatului AMG Siderurgistul, care a organizat protestul, este de datoria autorităţilor să intervină, cu respectarea prevederilor legale, pentru ca societatea ArcelorMittal Tubular Products să poată livra ţevile pentru gazoductul BRUA.
"Până acum au fost două licitaţii şi noi le-am contestat, ultima vineri la Curtea de Apel Alba Iulia. Au rămas două firme turceşti şi una rusească, dar noi am fost eliminaţi pe criterii puerile. Protestăm pentru că, pentru proiectul BRUA, cu firma de la Galaţi putem executa această conductă fără problemă, sunt bani europeni pe teritoriu european, iar legea spune că cel puţin 50% din finanţarea europeană trebuie să fie din UE. România e în UE, dar Turcia şi Rusia nu sunt în UE. Aşteptăm de la Guvern o explicaţie şi contractul să fie distribuit la noi, avem capacitatea să-i facem faţă. Toţi se laudă că s-au făcut 200 de metri de pod, dar nimeni nu se gândeşte că sunt 440 kilometri de ţeavă ce pot fi livraţi de la Galaţi. Materia primă o luăm de la combinatul siderurgic, sunt firma noastră mamă. Să ne punem semn de întrebare de ce nu se iau din România tabla şi ţeava respectivă, că noi le producem aici?", a declarat Ioviţă Lungu, liderul Sindicatului AMG Siderurgistul din cadrul ArcelorMittal Tubular Products.
Liderii de sindicat au anunţat că o acţiune de protest similară se va organiza şi pe 7 noiembrie, la Bucureşti, în faţă sediului Guvernului.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, declara în luna martie că lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria — România — Ungaria — Austria) vor începe la sfârşitul acestui an, iar conducta va fi funcţională în 2020, când ExxonMobil şi OMV Petrom vor începe extracţia gazelor naturale din Marea Neagră.
Noul gazoduct ar fi urmat să aibă o lungime totală de 550 de kilometri. Transgaz va primi de la Comisia Europeană 179 de milioane de euro pentru acest proiect.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu