Sindicaliştii din combinat: Dacă ArcelorMittal Galaţi ajunge pe mâna ruşilor sau ucrainienilor, în două luni de zile va fi ras

Miercuri, 28 Martie 2018 15:43
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vestea că ArcelorMittal intenţionează să vândă mai multe unităţi din Europa i-a pus pe jar pe siderurgiştii gălăţeni, în condiţiile în care, pe 21 martie 2018, pe platforma combinatului s-a răspândit un zvon conform căruia printre unităţile ce ar putea fi scoase la vânzare ar fi şi combinatul de la Galaţi. Tranzacţia ar fi o concesie pe care gigantul siderurgic ar urma să o facă pentru ca instituţiile europene să aprobe, în baza regulamentelor antitrust, achiziţia combinatului siderurgic Ilva. La auzul acestor veşti, prefectul Dorin Otrocol şi-a exprimat îngrijorarea legat de acest subiect şi a avut o discuţie cu directorul general Bruno Ribo.
”Pe 22 martie 2018, eu am avut o întâlnire cu directorul general al societăţii, mi-am exprimat îngrijorarea faţă de aceste informaţii care circulă despre vânzare. Domnul Bruno Ribo, nici nu mi-a confirmat, nici nu mi-a infirmat această posibilitate. Mi-a confirmat doar că există intenţia de a cumpăra acel combinat Ilva din Italia şi că aşteaptă un răspuns. Imediat după această discuţie pe care am avut-o cu directorul general, am informat Guvernul României despre această situaţie”, a declarat Dorin Otrocol.
Comisia Europeană are termen pentru a prezenta un punct de vedere privind propunerile ArcelorMittal, până cel târziu în luna mai.

”Dacă ne vinde ucrainienilor sau ruşilor, în două luni de zile s-a ras combinatul”

Sindicaliştii trag un semnal de alarmă şi cer ajutorul prefectului pentru a evita acest dezastru economic, care s-ar putea produce în urma acestei tranzacţii. ”Vă rugăm să faceţi o intervenţie, pentru că noi nu facem parte nici din sudul Europei din care face parte Ilva, şi nici nu producem ceea ce produce Ilva. De aceea, societatea comercială Arcellor Mittal Galaţi nu are nici o motivaţie ca grupul să cedeze la acest centru industrial. Avem nevoie de ajutor pentru a merge spre Guvernul României şi chiar mai sus. Sunt interesele aşa de mari şi dacă nu se intervine de la nivel central este foarte uşor ca Arcelor Mittal să spună «mă debarasez de cine vreau eu». Pe noi nu ne sperie că vinde Arcelor altcuiva, ci cui ne vinde... şi aici, Guvernul României ar trebui să aibă treabă. Dacă ne vinde ucrainienilor sau ruşilor, în două luni de zile s-a ras combinatul, că asta e politica lor, noi o ştim. Noi vrem ca acest combinat să rămână şi cred că e interesul tuturor din Galaţi”, a declarat liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă.
Combinatul siderurgic gălăţean a fost privatizat de statul român în anul 2001. Iniţial, unitatea siderurgică a fost cumpărată de Mittal Steel care ulterior a fuzionat cu o companie franco-belgiană şi a devenit ArcelorMittal. Dacă la momentul cumpărării combinatul avea aproximativ 27.000 de angajaţi, în prezent unitatea mai are puţin peste 5.000 de salariaţi.
ArcelorMittal este lider mondial în industria oţelului şi activităţii miniere, cu prezenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări. În 2017, ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 miliarde de dolari şi o producţie de oţel de 93,1 milioane de tone.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu