Ultimul mare exerciţiu militar al anului la poligonul Smîrdan

Vineri, 11 Decembrie 2015 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Modulul Platinum Lynx, parte a exerciţiului multinaţional Black Sea Rotational Force, s-a încheiat vineri în poligonul Smârdan din Galaţi. A fost al şaptelea şi ultimul exerciţiu militar al anului. La acest exerciţiu la care au participat peste 300 de militari din care majoritatea puşcaşi marini, dar şi militari români din Batalionul 284 Tancuri precum şi un pluton de militari moldoveni. În cadrul exerciţiului, militari din Batalionul 300 Infanterie Mecanizată şi Batalionul 284 Tancuri, se instruiesc cu militari din armatele Republicii Moldova şi Statelor Unite ale Americii. De asemenea, un alt obiectiv al exerciţiului l-a constituit planificarea şi implementarea procedurilor de operare în sprijinirea operaţiilor forţelor terestre luptătoare cu aeronave A10 din dotarea Companiei de Arme Întrunite din armata SUA, destinate combaterii blindatelor sau a altor ţinte ce acţionează la sol.

,,Este prima oară când aeronave A 10 sunt folosite în cadrul poligonului Smârdan. Scenariul de luptă s-a desfăşurat sub forma unui atac, compania multinaţională formată din tancuri, maşini ale infanteriei, artilerie şi sproin aerian, a acţionat pentru nimicirea unui inamic pătruns pe teritoriul naţional”, a precizat cpt. Marius Macovei, Batalionul 284 Tancuri, Cuza Vodă. Exerciţiul s-a desfăşurat sub comandă americană.

,,Este un exerciţiu foarte important pentru România şi pentru creşterea interoperabilităţii între trupele aliate. Cred că prin astfel de exerciţii militarii americani au dovedit capabilităţile lor de a-şi aduce armamentul foarte rapid dintr-o ţară în alta. Am văzut un parteneriat foarte apropiat în ultimele zile între militarii americani şi cei români şi moldoveni”, a precizat mr. general Brian Beaudreault, USA Army, comandant general Divizia a 2 a Infanterie Marină. Militarii moldoveni au avut parte de o experienţă utilă. ,,Este prima oară când brigada noastră participă la un asemenea exerciţiu cu tancurile şi cu unităţile mecanizate ale armatei americane şi ale celei romîneşti. Este o experienţă foarte bună pentru militarii noştri, experienţă care va prinde foarte bine pentru viitor”, a spus cpt. Sergiu Grumeza, armata naţională moldovenească. Pînă acum, de la intrarea României în NATO nu au mai fost atât de multe exerciţii multinaţionale.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu