Universitatea „Dunărea de Jos”, implicată în constituirea unui Consorţiu European pentru Infrastructuri de Cercetare Recomandat

Luni, 18 Iunie 2018 17:24
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Institutul de Cercetare Dezvoltare de Ştiinţe Biologice din Bucureşti (INCDSB) a organizat conferinţa de lansare a proiectului „Strategie şi acţiuni pentru pregătirea participării naţionale la Proiectul DANUBIUS-RI, DANS”. Acest proiect va elabora strategia şi va defini acţiunile necesare pentru pregătirea participării României la proiectul pan-european DANUBIUS-RI. Proiectul strategic DANUBIUS-RI urmăreşte crearea unei infrastructuri de cercetare pan-europene distribuite în vederea studiului avansat şi gestiunii sustenabile a sistemelor fluviu - mare din Europa şi din lume.
Componentele româneşti ale proiectului DANUBIUS-RI care vor fi create sunt Centrul de Coordonare Generală (HUB) de la Murighiol, laboratorul natural reprezentat de Delta Dunării, denumit Supersite-ul Delta Dunării şi Centrul de Date şi vor contribui la deschiderea comunităţii locale către comunitatea ştiinţifică europeană.
Proiectul va asigura dezvoltarea socio-economică a regiunilor respective prin crearea unor economii bazate pe cunoaştere, protecţia lor ambientală şi prezervarea biodiversităţii, precum şi utilizarea durabilă a resurselor lor naturale. Proiectul DANUBIUS-RI a fost admis în anul 2016 pe foaia de parcurs a Forumului Strategic European pentru Infrastructuri de Cercetare (ESFRI) şi beneficiază de un proiect european, finanţat prin programul HORIZON 2020, „DANUBIUS-RI Preparatory Phase” destinat definitivării documentelor legale pentru constituirea unui Consorţiu European pentru Infrastructuri de Cercetare. Documentele care vor fi elaborate în cadrul proiectului DANS vor servi la definirea aplicaţiei de proiect major pentru susţinerea financiară europeană a componentelor româneşti DANUBIUS-RI.
Proiectul DANS va fi implementat în perioada mai 2018 - iunie 2019 sub coordonarea Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice - INCDSB Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină - GeoEcoMar, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare „Delta Dunării” INCDDD Tulcea, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Academia Română prin Institutul de Geodinamică „Sabba S. Ştefănescu”.
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este responsabilă, în cadrul acestui proiect, cu realizarea documentaţiei necesare depunerii aplicaţiei pentru obţinerea fondurilor europene pentru construirea Centrului de Date.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu