75.000 persoane vor beneficia de un program de prevenire şi tratament al tuberculozei, finanţat din fonduri europene

 
Joi, 22 Martie 2018 00:00
Publicat în Fonduri UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

75.000 persoane vulnerabile vor beneficia de programe de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, printr-un proiect al cărui contract de finanţare a fost semnat de ministrul Rovana Plumb. Propus de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din Bucureşti, proiectul propune formarea a 560 specialişti pentru aplicarea unor metode rapide de diagnostic, îmbunătăţirea ratei de diagnostic a cazurilor de tuberculoză sensibilă, încurajarea tratamentului medical şi de suport al cazurilor de tuberculoză. Prin intervenţii de depistare precoce şi active în rândul grupurilor vulnerabile, simultan cu practicile îmbunătăţite de control al infecţiei din unităţile sanitare şi din laboratoare, se vor depista cazurile mai devreme şi va fi prevenită, în acest fel, transmiterea continuă a tuberculozei, inclusiv tuberculoza latentă.
"Sunt încrezătoare că fondurile europene alocate vor duce la scăderea incidenţei tuberculozei în România, că vor fi identificate în timp util cât mai multe cazuri şi vor fi trataţi cei afectaţi. Astfel de proiecte contribuie la o mai bună stare de sănătate a românilor şi mă bucur că fondurile europene pot contribui la îndeplinirea unui astfel de obiectiv", a declarat doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.
"Acest program completează proiectul pe care Ministerul Sănătăţii îl dezvoltă, tot pentru combaterea tuberculozei, cu sprijinul fondurilor norvegiene şi care presupune testarea altor 15.000 persoane şi asigură tratament şi suport social pentru 600 bolnavi", a declarat, la rândul său, doamna Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament” are o valoare totală de 68.369.935,23 lei şi este finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 (POCU), Axa prioritară 4. Incluziunea socială şi combaterea sărăciei. Programul face parte din campania naţională de screening, finanţată din fonduri europene, propusă de Guvernul României, la preluarea mandatului. În cadrul acestei campanii, aprox. 5 milioane persoane, adulţi şi copii, vor beneficia de servicii de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament pentru principalele patologii.
În continuarea demersului de combatere a inegalităţilor curente privind sănătatea, care pot constitui factori agravanţi ai sărăciei, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management POCU, va deschide în perioada următoare apeluri de proiecte în valoare totală de 167.014.231,76 euro.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu