Astăzi se deschide apelul: Internet wireless gratis, pe fonduri europene Recomandat

Miercuri, 07 Noiembrie 2018 00:00
Publicat în Fonduri UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Municipiile din România, alături de municipalităţile din întreaga Uniune Europeană, se vor putea înscrie la Comisia Europeană, într-un nou apel de proiecte pentru a putea obţine fonduri europene pentru a putea introduce în pieţe şi în alte spaţii publice internet wireless gratuit pentru populaţie. În acelaşi timp, şi firmele private care oferă servicii de acces la internet se pot înscrie pe o listă orientativă deschisă online de Comisia Europeană, pentru a putea, eventual, să fie contractate de oraşe în programul WiFi4EU. Apelul de cereri pentru programul WiFi4EU va fi deschis în perioada 07 noiembrie 2018, ora 13.00 (ora Europei Centrale - CET) - 09 noiembrie 2018, ora 17.00 (CET) - a anunţat luni, 05 noiembrie 2018, Comisia Europeană.
Suma totală pusă la dispoziţie în vederea finanţării acestui apel de proiecte se ridică la 120 de milioane de euro, pentru circa 8.000 de oraşe din UE vor fi disponibili până în anul 2020, pentru proiectele de WiFi gratuit în spaţii publice.
Odată ce s-au înregistrat în portalul dedicat WiFi4EU, municipalităţile vor putea aplica on-line pentru voucherul de 15.000 de euro, în programul WiFi4EU, cu un singur clic. Până în prezent, una din cinci municipalităţi din Europa şi-a înregistrat detaliile. Municipalităţile care nu s-au înscris şi doresc să depună o cerere de voucher se pot înregistra în continuare pe portal până la începerea apelului pe 07 noiembrie. Cu voucherul WiFi4EU, municipalitatea va putea crea un hotspot Wi-Fi în spaţii publice, inclusiv la primărie, biblioteci publice, muzee, parcuri publice sau pieţe. Comisia va selecta proiectele pe principiul "primul venit, primul servit".
În următorul apel, primele 2.800 de municipalităţi vor primi un voucher WiFi4EU, asigurându-se că fiecare stat membru UE va primi cel puţin 15 vouchere. În următorii doi ani, vor fi lansate 3 apeluri WiFi4EU, aproximativ o dată la 6 luni. Accesul la reţelele de net finanţate prin WiFi4EU va fi gratuit, fără publicitate şi fără colectare de date cu caracter personal. Se vor acorda fonduri pentru reţele care nu duplică ofertele gratuite publice sau private existente de o calitate similară.
De asemenea, firmele de internet sunt invitate să ve înregistreze online şi să indice zonele în care pot furniza serviciile. Lista firmelor înregistrate va fi publicată şi oferită municipalităţilor, pentru a le face cunoscuţi potenţialii furnizori din zona lor. Lista are doar scop informativ. Municipalităţile care primesc un voucher WiFi4EU îşi pot alege singure companiile de internet, inclusiv dintre cele care nu sunt încă pe listă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu