POR: Peste 34,6 milioane lei fonduri nerabursabile pentru trei proiecte din Regiunea Nord Est

Joi, 16 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în Fonduri UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene anunţă, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AM POR), a anunşat demararea procesului de contractare a încă trei proiecte depuse la nivelul regiunii Nord Est.
Este vorba despre trei proiecte care au fost selectate iniţial pe lista de rezervă: Conservarea, protejarea şi promovarea Muzeului memorial „Calistrat Hogaş” Piatra Neamţ (valoare solicitată: peste 1,3 milioane lei), Reabilitare, modernizare şi dotare Muzeul ”Arta lemnului” din municipiul Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, în scopul conservării, protejării şi promovării patrimoniului cultural (valoare solicitată: aproape 11,7 milioane lei), respectiv Centru internaţional de artă contemporană: reabilitarea, consolidarea şi refuncţionalizarea clădirii fostei băi comunale (baia turcească) din municipiul Iaşi (valoare solicitată: 21,6 milioane lei).
Astfel, se vor crea premisele pentru semnarea a 26 de contracte de finanţare destinate restaurării patrimoniului cultural în regiunea NE, astfel încât valoarea totală nerambursabilă a proiectelor finanţate pe axa 5 la nivelul regiunii se încadrează în 150% din alocarea financiară pentru această axă la nivelul regiunii. Pe lista iniţială de proiecte selectate pentru finanţare se aflau 23 de contracte.
”Pe lângă îmbunătăţirea infrastructurii, care se adresează creşterii standardelor materiale, cred că este important să sprijinim şi o altă dimensiune esenţială, care se adresează laturii noastre spirituale. Mă refer aici la conservarea şi protejarea patrimoniului: muzee, case memoriale, centre artistice care integrează aspecte şi modele culturale diverse”, a declarat Marius Nica, ministrul delegat al Fondurilor Europene.
Proiectele au fost depuse pentru finanţare în cadrul priorităţii de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural – din cadrul axei prioritare 5 - Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. În cadrul apelului de proiecte pentru această prioritate de investiţii, au parcurs procesul de evaluare şi selecţie 36 de cereri de finanţare, a căror valoare totală a depăşit dublul alocării pe regiune şi prioritate de investiţii (mai precis, 214%).
Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este unul dintre programele operaţionale implementate în România, cofinanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii şi gestionate de MDRAPFE, în calitate de Autoritate de Management.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu