Caleaşca regală olandeză va fi expusă la muzeu, în pofida desenelor considerate rasiste Recomandat

Miercuri, 09 Septembrie 2020 10:12
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O caleaşcă aurită decorată cu desene considerate rasiste, care aparţine monarhiei olandeze, va fi expusă într-un muzeu din Amsterdam, relatează marţi agenţia DPA care citează anunţul unei instanţe.
După restaurare, trăsura cu o vechime de 120 de ani va fi expusă la Amsterdam Museum, începând din septembrie anul viitor, a indicat instanţa.
Caleaşca, în care obişnuiesc să călătorească o dată pe an regele Willem-Alexander şi regina Maxima, cu ocazia deschiderii sesiunii parlamentare, în luna septembrie, a devenit controversată în ultimii ani din cauza desenelor despre care multe voci susţin că reprezintă un simbol al rasismului şi colonialismului.
Printre desenele în cauză, intitulate ''Omagiu coloniilor'', se numără cel al unei femei albe care stă pe un tron şi are la picioare mai multe persoane de culoare care îi oferă daruri.
Willem-Alexander a declarat anterior că ''imaginea sclavului'' nu va fi îndepărtată în timpul restaurării trăsurii. ''Face parte din patrimoniul cultural olandez", a argumentat acesta.
Muzeul oraşului Amsterdam a declarat că intenţionează să găzduiască o ''expoziţie diversă despre istoria caleştii'', care va aborda de asemenea teme precum colonialismul şi rasismul.
Caleaşca aurită a fost primită cadou de regina Wilhelmina a Olandei din partea cetăţenilor din Amsterdam cu ocazia încoronării sale, în 1898.
Potrivit nltimes.nl, peste 1.200 de meşteri şi ajutoare au lucrat la caleaşcă, printre aceştia numărându-se copii de la orfelinatul Burgerweeshuis, în locul căruia se află în prezent Amsterdam Museum. (Sursa Agerpres)

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu