În 30 de ani, o "centură de căldură extremă" va acoperi centrul Statelor Unite Recomandat

Joi, 18 August 2022 12:36
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O "centură de căldură extremă" va acoperi în 30 de ani centrul Statelor Unite, din Louisiana, în sudul țării, până la Lacul Michigan, în nord, traversând zona Midwest a țării, potrivit unui nou raport publicat luni, relatează AFP.

Această zonă, în care trăiesc peste 100 de milioane de americani și care acoperă un sfert din SUA, va experimenta în 2053 cel puțin o zi de căldură extremă pe an, cu o temperatură resimțită de peste 51 grade Celsius, potrivit acestui raport al organizației non-profit First Street Foundation.

În prezent, în această situație se află doar aproximativ 50 de comitate americane, în care trăiesc 8 milioane de persoane. În 30 de ani însă, această situație va afecta peste 1.000 de comitate, mai ales în statele Texas, Louisiana, Arkansas, Missouri, Illinois, Iowa, Indiana și chiar în sudul Wisconsin.

Zona Midwest este afectată în special din cauza distanței sale față de ocean, notează raportul, deși sunt afectate și alte regiuni mai mici de pe coasta de est și din sudul Californiei.

Căldura este fenomenul meteorologic care provoacă cele mai multe victime în Statele Unite, înaintea inundațiilor și a uraganelor. Ea poate conduce la spitalizări și complicații grave și este extrem de periculoasă pentru zonele în care oamenii nu sunt obișnuiți cu căldura extremă - precum nordul Statelor Unite.

First Street Foundation și-a bazat proiecțiile pe un scenariu moderat realizat de experții în climă ai Națiunilor Unite (Giec), conform căruia emisiile de gaze cu efect de seră ating un vârf în anii 2040, înainte de a scădea.

Dincolo de aceste temperaturi extreme, întreaga țară urmează să se încălzească. În medie, cele mai calde 7 zile ale anului la nivel local din prezent vor deveni cele mai calde 18 zile în 30 de ani.

Numărul de "zile periculoase", definite în raport drept zile în care temperatura resimțită atinge aproape 38 de grade Celsius, va crește în special în sudul țării.

În jurul Golfului Mexic, multe zone au în prezent aproximativ 100 de zile pe an cu această temperatură, dar se așteaptă să aibă peste 120 în 2053.

Valurile de căldură, în care aceste zile foarte calde se succed fără întrerupere, ar urma să se prelungească și ele: în treizeci de ani, regiuni mari din Texas și Florida se vor putea confrunta cu până la mai mult de 70 de zile consecutive cu temperaturi resimțite în jurul valorii de 38 de grade Celsius. (sursa Agerpres)

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu