Mucenici moldoveneşti, cea mai simplă şi rapidă reţetă! Recomandat

Marți, 08 Martie 2022 11:35
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu există lună martie fără miros de Mucenici sau Sfinţişori! În Moldova, mucenicii nu sunt fierţi, ci făcuţi dintr-un aluat asemănător al cozonacului şi copţi în cuptor.

Ingrediente pentru reţeta de Mucenici moldoveneşti
1 kg de faină
450 ml de lapte
50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
3 ouă
125 g zahăr
75 g unt
Coajă de la o lămâie
1 esenţa de vanilie

Pentru ornat:
250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom

Pentru sirop:
200g de miere şi 200 g nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor

Mod de preparare pentru reţeta de mucenici moldoveneşti
1. Se face maiaua înmuind drojdia cu puţin lapte, apoi adăugând o linguriţă de zahăr şi 2 linguri de faină. Se amestecă totul bine şi apoi se lasă deoparte pentru un sfert de oră.
2. După ce a crescut, peste maia se adaugă faină, ouăle şi zahărul. Se adaugă laptele în timp ce frământăm, puţin câte puţin, până obţinem un aluat omogen.
3. Se adaugă untul la temperatura camerei (în loc de unt, poţi să foloseşti 50 ml de ulei) şi continuăm să frământăm aluatul. Când e gata, îl lăsăm să crească la căldură aproximativ o oră sau până şi-a dublat volumul.
4. Până creşte aluatul, facem siropul: punem la fiert apa cu zahărul şi lăsăm să fiarbă câteva minute, apoi oprim focul şi adăugăm coajă de lămâie sau de portocală şi esenţa de rom.
5. Când aluatul a crescut se frământă puţin şi apoi se formează bile (mai mici sau mai mari, în funcţie de preferinţe), care se întind în batonaşe din care vei forma 8-uri.
6. Se pun mucenicii în tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă să crească 20 de minute. Se ung cu ou şi se dau la cuptor la foc mediu. Sunt gata când capăta o culoare aurie!
7. După ce s-au răcit, peste mucenici se toarnă siropul (strecurat) în mod uniform, se lasă 15 minute ca să absoarbă tot siropul şi apoi se ung cu miere şi se presară nucă măcinată.
Poftă bună! (sursa a1.ro)

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu