«Palatul Ideal», construcţia inedită a unui poştaş francez

Vineri, 13 Martie 2015 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În aprilie 1879, în timp ce străbătea obişnuita rută de serviciu, poştaşul Ferdinand Cheval, pe atunci în vârstă de 43 de ani, a descoperit o piatră atât de veche şi de interesantă, încât aceasta a dat naştere unui vis. Bărbatul şi-a construit un palat, în curtea din spatele gospodăriei, din pietre găsite în timp ce livra corespondenţa. Inspiraţia şi-a găsit-o în natură, cărţi poştale şi primele reviste ilustrate ale vremii.
Trei decenii a muncit Cheval pentru a-şi construi palatul. Timp de 33 de ani a cules pietre de pe traseul său de aproape 30 de kilometri, iar în 1912 s-a declarat mulţumit de rezultat. ”Lucrarea unui singur om”, stă scris pe construcţia sa.
În inima unei grădini înfloritoare, Cheval a imaginat şi a clădit un palat nelocuit, dar ”populat” de caracatiţe, caimani, elefanţi, pelicani, păsări şi urşi, dar şi de giganţi, zâne şi personaje mitologice de pe toate continentele.
Unic în lume, ”Palatul Ideal” a inspirat numeroşi artişti în ultimul secol. Castelul din pietre a fost declarat monument istoric în 1969, de ministrul francez al Culturii, Andre Malraux, şi clasificat în categoria ”artă naivă”.
Palatul a fost restaurat în 1983. Un an mai târziu, Alice, una dintre nepoatele lui Cheval, decide să predea ”Palatul Ideal” municipalităţii, ea neavând urmaşi. În 2013, peste 150.000 de turişti au vizitat monumentul
Ferdinand Cheval s-a născut în satul Charmes, în 1836, într-o familie săracă. El a murit pe 19 august, 1924.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu