Robin Thicke şi Pharrell Williams, declaraţi vinovaţi de plagiat

 
Joi, 12 Martie 2015 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Robin Thicke şi Pharrell Wiliams au fost declaraţi vinovaţi de plagiat, justiţia apreciind că hitul lor internaţional „Blurred Lines” a fost copiat după o piesă a lui Marvin Gaye. Cei doi muzicieni urmează să plătească peste 7 milioane de dolari urmaşilor lui Gaye, relatează AFP.
După două zile de deliberări, juriul de opt persoane constituit la un tribunal din Los Angeles a considerat că cei doi artişti au încălcat drepturile de autor ale lui Marvin Gaye în privinţa cântecului acestuia din 1977 „Got to give it up”.
La despăgubirile de 4 milioane de dolari s-au adăugat circa 3,4 milioane, reprezentând venituri din comercializarea piesei „Blurred LInes”.
Robin Thicke şi Pharrell Williams nu au fost prezenţi marţi la tribunal.
Marvin Gaye, autor al unor piese ca „Sexual healing” şi „What\'s goind on?”, a murit în 1984, la 44 de ani, ucis de tatăl său.
În cursul celor două săptămâni ale procesului, juraţii au ascultat „Blurred Lines”, comparată cu partitura interpretată de un pianist a melodiei „Got to give it up”, după ce li s-a recomandat să se concentreze pe melodie şi nu pe aranjamentele muzicale din „Blurred Lines”.
Familia Gaye ceruse aproape 16,5 milioane de dolari, rezultaţi din vânzarea piesei „Blurred Lines”. Potrivit elementelor puse în evidenţă la proces, Thicke şi Williams ar fi încasat câte 5 milioane de dolari, iar al treilea autor al cântecului, Clifford Joseph Harris (T.I.), care nu a fost condamnat, 700.000 de dolari.
O purtătoare de cuvânt al lui Pharrell Williams a declarat pentru AFP că muzicianul este „extrem de dezamăgit de decizie, care creează un precedent groaznic pentru muzică şi creativitate”. „Pharrell a creat «Blurred Lines» cu mintea, inima şi sufletul... Analizăm verdictul şi vedem ce opţiuni avem”, a adăugat ea.
Avocatul familiei Gaye a afirmat că cei doi cântăreţi „au crezut că familia Gaye nu are resurse pentru a duce această luptă. S-au înşelat. Ei au început bătălia, dar noi am terminat-o”. Coautorii piesei „Blurred Lines” au depus prima plângere în litigiul care durează de doi ani, iar familia Gaye a contraatacat, aminteşte AFP.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu