Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Halloween! Recomandat

Vineri, 29 Octombrie 2021 14:19
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua de 31 octombrie este cunoscută de câţiva ani buni şi în România ca ziua de Halloween sau Sărbătoarea tuturor sfinţilor.
Sărbătoarea de Halloween este de origine celtică fiind introdusă în alte ţări de imigranţii irlandezi ai Statelor Unite ale Americii. Celţii credeau că în data de 31 octombrie spiritele intrau în comunicare cu cei vii şi coborau pe pământ. Oamenii se deghizau în monştri şi ieşeau pe străzi pentru a face mult zgomot şi astfel, credeau ei, speriau spiritele rele.
Americanii fac de Halloween pregătiri mai mari decat de Crăciun sau Paşte. De asemenea cu ocazia sărbătorii de Halloween în America a apărut şi s-a dezvoltat o adevărată industrie a accesoriilor macabre: măşti, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome etc. Nelipsiţii dovleci scobiţi au devenit un obicei reprezentativ de Halloween şi au menirea de a alunga spiritele rele. Copiii se costumează şi merg la colindat, din casă în casă, gazdele fiind obligate să îi primească şi să le dea bomboane altfel riscă să fie speriaţi de către participanţi. Alţi tineri mai curajoşi merg în această noapte, a Halloween-ului, în cimitire şi se distrează făcând ocultism şi spiritism.
Alte popoare văd sărbătoarea de Halloween ca pe o sărbătoare păgână, o zi în care morţii părăsesc mormintele.
Românii au împrumutat parţial această sărbătoare de Halloween, în sensul că nu respectă întocmai tradiţiile originale. Pentru noi Halloween-ul este un prilej de joacă şi carnaval care ne ajută să ne eliberăm de problemele cotidiene şi de griji. În preajma zilei de Halloween magazinele noastre au în ofertă o mulţime de obiecte specifice acestei sărbători: măşti, costumaţii, afişe, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. În bucătării gospodinele pregătesc tot felul de plăcinte cu dovleac sau preparate îndrăzneţe şi înfricoşătoare. Nu cunoaştem cu adevărat semnificaţia sărbătorii de Halloween, dar ne bucurăm de orice motiv care ne aduce pilejul de a sărbători. Cei mai câştigaţi de pe urma acestei sărbători sunt copiii, care sunt puşi la treabă să scobească dovleci şi care primesc atenţii.
De câţiva ani în State sărbătoarea de Halloween şi-a pierdut din specificul religios, chiar şi din tradiţii. De asemenea superstiţiile de Halloween au fost uitate şi ele.

Printre superstiţiile de Halloween care aveau cândva amploare se numără:

- Dacă o fată necăsătorită punea în noaptea de Halloween sub pernă o floare de rozmarin şi un bănuţ de argint, îşi visa sortitul;
- Dacă se întâmpla ca, în noaptea de Halloween, să auzi paşi sau zgomote în spate, nu trebuia să te întorci fiindcă se spunea că este un spirit venit de pe lumea cealaltă pentru a te lua cu el;
- În noaptea de Halloween se foloseau alune pentru vrăji, fiindcă diavolul era considerat culegător al acestor fructe;
- Dacă în noaptea de Halloween se întâmpla să-ţi zboare vreun liliac prin casă se spunea că în aceea casă sunt spirite rele;
- Celebra lumânare aprinsă în dovleac, din noaptea de Halloween, avea menirea de a ţine spiritele rele la distanţă;
- Dacă în noaptea de Halloween vedeai un păianjen prin casă înseamna că spiritul unei persoane dragi te veghea;
- Se mai spune că în noaptea de Halloween dacă participai la o cină, era bine să vorbeşti în timpul mesei, astfel spiritele din apropiere erau încurajate să participe şi ele la masă;
- Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloween spiritele şi fantomele s-ar fi speriat;
- Persoanele care erau născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a vedea şi de a comunica cu spiritele etc.

Halloween-ul a devenit, în ultimii ani, o sărbătoare cunoscută în toată lumea pe care nu o celebrează doar americanii, ci şi alte popoare printre care şi noi, românii. Totuşi această sărbătoare de Halloween a început să capete influenţe diverse în funcţie de cultură, cât şi de dorinţa fiecăruia. (sursa traditii-superstitii.ro)

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu