3.251 de zone din mediul rural, neacoperite de reţele de internet fixe

 
Duminică, 21 Ianuarie 2018 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zonele rurale din România care nu sunt deservite de reţele fixe cu viteze de 30 Mbps sau mai mari cuprind 3.251 de localităţi, cu o populaţie totală de 939.438 de locuitori, arată datele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), instituţie care a publicat, recent, spre consultare publică, lista acestor amplasamente.
Lista finală a acestor localităţi a rezultat în urma unui proces de consultare publică iniţiat la solicitarea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi a corelării informaţiilor primite cu cele mai recente raportări de date statistice realizate de operatorii de comunicaţii electronice, având ca dată de referinţă 30 iunie 2017.
Potrivit sursei citate, în cadrul consultării publice din perioada 2 noiembrie - 1 decembrie 2017, un număr de 114 operatori de comunicaţii electronice au transmis informaţii către Autoritate cu privire la existenţa reţelelor de acces la puncte fixe (buclă locală) sau mobile.
"Zonele albe NGN' reprezintă localităţile care nu sunt acoperite de reţele de generaţie viitoare (Next Generation Network - NGN). Prin urmare, la 1 noiembrie 2017, conform declaraţiilor operatorilor, un număr de 3.251 de localităţi rurale (sate care aparţin de comune) din România nu erau deservite de reţele fixe cu viteze de 30 Mbps sau mai mari şi nici nu este prevăzut să beneficieze de o asemenea facilitate în următorii trei ani (până la data de 1 noiembrie 2020).
ANCOM precizează că 3.251 de localităţi din lista 'zonelor albe NGN' conţin 350.870 de gospodării şi au o populaţie totală de 939.438 de locuitori, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) de la cel mai recent recensământ al populaţiei, din 2011. Din acest total, 1.781 figurează ca fiind deservite de o reţea de comunicaţii electronice la puncte fixe care poate asigura conexiuni cu viteze de transfer a datelor (download) în regim 'best effort' de minim 2 Mbps, dar nu mai mult de 30 Mbps, iar un număr de 2.418 figurează ca fiind deservite de cel puţin o reţea de acces la puncte mobile de tipul 4G (LTE). Unele dintre aceste localităţi ar putea face obiectul unei scheme de ajutor de stat din partea MCSI, astfel încât să devină deservite de reţele cu viteze de 30 Mbps sau mai mari.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu