BREAKING NEWS: A fost declarată, oficial, EPIDEMIE DE GRIPĂ în România Recomandat

Miercuri, 30 Ianuarie 2019 11:28
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Sănătăţii (MS) a declarat, în mod oficial, epidemie de gripă în România, având a treia săptămână epidemică. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că circulaţia intensă a virusului gripal se va menţine inclusiv în luna februarie. "Da, s-a constatat epidemie, având a treia săptămână epidemică. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare. Tulpina este inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile existente în România. (...) Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în februarie", a afirmat ministrul Sănătăţii. Sorina Pintea a spus că obiectivul MS este reducerea numărului de cazuri severe şi de decese din cauza gripei.
Potrivit ministrului, au fost comandate suplimentar 30.000 de vaccinuri pentru populaţia cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de joi, 31 ianuarie 2019, la direcţiile de sănătate publică ce au solicitat aceste doze. "Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare: se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în unităţile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare pentru toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor. Astăzi INSP va reaminti unităţilor sanitare procedurile privind managementul contacţilor, focarelor şi a cazurilor severe de gripă", a precizat Sorina Pintea.

Care sunt măsurile şi recomandările în timpul epidemiei de gripă

Ministerul Sănătăţii a transmis către toate spitalele din ţară recomandări suplimentare, odată cu declararea epidemiei de gripă, informează Sorina Pintea, precizând că una dintre măsuri vizează accesul vizitatorilor "în mod real" în toate unităţile sanitare, în special în secţiile cu risc, potrivit Mediafax. "Au mai fost transmise recomandări suplimentare - limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, special în secţiile cu risc, refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului cu profilactic la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgenţă a stocurilor cu antiseptice şi dezinfectate pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor", a precizat Sorina Pintea.
Pintea a mai precizat şi recomandările pentru populaţie pe care le-a transmis, potrivit acesteia, din 17 ianuarie: "Gripă avem în fiecare an. (...) Nu cred că este cazul să ne panicăm, trebuie să aplicăm măsurile pe care le-am comunicat: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa şi care poate stabili o eventuală indicaţie pentru spitalizare, izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemănătoare gripei, respectarea etichetei tusei şi strănutului, igiena adecvată a mâinilor, purtarea echipamentului de protecţie adecvat, continuarea vaccinării antigripale".

Şcolile nu vor fi închise în timpul epidemiei de gripă

Sorina Pintea a spus că în perioada epidemiei de gripă cursurile nu vor fi suspendate. "Evoluţia (n.r. - gripei) este influenţată de aglomeraţii mai puţine, iar vacanţa de săptămâna viitoare credem că poate să influenţeze în bine cu condiţia ca în această perioadă copii să evite colectivităţile. (...) În prima săptămnă în care am luat decizia de a transmite rugămintea Ministerului Educaţiei Naţionale de a suspenda cursurile, avem 5.824 de îmbolnăviri. În următoarea săptămână, exceptând acele zile libere am avut 4.700, tot un număr foarte mare. (...) Este vorba despre infecţii respiratorii, nu vorbim de gripă", a declarat Sorina Pintea. De asemenea, ministrul Sănătăţii a explicat că, în ciuda faptului că există o circulaţie mai intensă a virusului gripal în regiunile de Sud şi Sud-Est, problemele în şcoli sunt punctuale, astfel încât acestea nu vor fi închise, precizând că dacă numărul de elevi absenţi într-o unitate de învăţământ e de 20% aceasta poate fi închisă. Sorina Pintea a precizat că decizia de a suspenda cursurile într-o clasă sau într-o şcoală aparţine Inspectoratului Şcoalar pe baza recomandărilor venite de la Direcţiile de Sănătate Publică.
La rândul său, managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a spus că vacanţa intersemestrială de săptămâna viitoare este binevenită. "Slavă Domnului că o să vină o vacanţă, scurtă sau lungă nu are importanţă. Dacă lumea înţelege să nu-şi ia copiii şi să nu-i ducă în malluri este un lucru bun. Dacă nu înţeleg acest lucru, atunci ne vom aştepta să avem alte îmbolnăviri. Recomandarea noastră este ca în această perioadă să-i ducă la bunica sau bunicul, nu în mall-uri, unde aglomeraţia este foarte mare", a declarat managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel.
În acest sezon rece au fost confirmate la nivel naţional 54 de decese din cauza gripei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu