Manager de top în Ucraina, femeie de serviciu în România Recomandat

Marți, 30 August 2022 16:05
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Povestea unei femei din Ucraina a şocat o lume întreaga. Aceasta a fost manager de top, ştie cinci limbi străine, a predat franceză, iar acum lucrează ca femeie de serviciu în Timişoara. Yuliya Paltsun are studii superioare, dar nu a reuşit să îşi găsească alt loc de muncă pentru că nu vorbeşte limba română. Acesta este un obstacol de care se lovesc cei mai mulţi dintre refugiaţii ucraineni care s-au stabilit la noi după ce ruşii au invadat Ucraina, notează playtech.ro.
Yuliya a rămas în România cu mama sa bolnavă, nevăzătoare şi imobilizată la pat. Ea a primit o locuinţă, dar avea mare nevoie şi de un venit lunar. Aceasta a reuşit totuşi să se angajeze la Institutul Cultural Francez din Timişoara, dar ca femeie de serviciu. "Nu am făcut niciodată curăţenie, doar în casa mea. Am fost directorul unei companii, am fost manager toată viaţa, aşa că e prima mea experienţă în curăţenie. Este foarte dificil. Mă trezesc zilnic la 5 dimineaţa, lucrez până la ora 11, apoi mă duc la şcoală să învăţ limba română ca să îmi pot găsi un loc de muncă mai bun", a spus Yuliya pentru TVR 2.
Femeia urmează acum cursuri de limba română la Universitatea de Vest din Timişoara şi speră ca după absolvire să se angajeze ca profesoară de limba franceză. Legea arată că refugiaţii pot fi angajaţi fără să fie nevoie de aviz de angajare. De asemenea, ei au parte de condiţii asemănătoare celor valabile pentru români, dacă sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu