Managerii anticipează creşteri de preţuri, dar şi angajări noi

 
Marți, 02 Ianuarie 2018 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Managerii consultaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) anticipează, pentru perioada ianuarie-februarie, stabilitatea activităţii în industrie, comerţ şi servicii, creşterea numărului de salariaţi în comerţ şi servicii şi creşterea preţurilor în industrie, construcţii şi servicii.
”În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2017, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a altor mijloace de transport se estimează tendinţă de creştere”, potrivit unui comunicat transmis către Mediafax.
Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni. Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare. Potrivit estimărilor din luna decembrie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, o ”scădere a volumului producţiei”. Managerii estimează, de asemenea, o ”scădere a numărului de salariaţi”. Iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o ”creştere moderată a acestora”, mai arată INS.
În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o ”creştere moderată a numărului de salariaţi”, dar şi o ”creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul”.
Potrivit INS, conform estimărilor din luna decembrie 2017, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni. „În sectorul de servicii se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi”.
Conform opiniei managerilor, ”preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor din servicii vor avea o tendinţă de creştere moderată”, mai arată INS.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu