Media de gimnaziu nu va mai conta la intrarea la liceu, din 2023 Recomandat

Miercuri, 13 Iulie 2022 12:54
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a declarat, marţi, 12 iulie 2022, că media de gimnaziu nu va mai conta la intrarea la liceu, încă din 2023, când elevii care acum intră în clasa a opta vor da examentul de evaluare naţională.
O altă noutate vine şi pentru elevii care vor începe în septembrie anul acesta clasa a şaptea şi care vor avea o şansă în plus, aceea a susţinerii unui examen de admitere într-un liceu. Astfel, din 2024, acele licee care vor demonstra calitatea educaţiei vor avea dreptul să organizeze propriile examene de admitere în liceu, pentru ocuparea a 90% din locuri, 10% din locuri urmând a fi ocupate prin procesul normal de admitere la evaluarea naţională. Examenul de admitere în liceu va trebui şi va fi finalizat înainte de a fi demarată evaluarea naţională, a mai spus ministrul.
„Mă adresez acelor elevi care vor începe în septembrie anul acesta clasa a şaptea. Ei vor avea o şansă în plus, aceea a susţinerii unui examen de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă, prin această lege, colegiilor naţionale şi aici precizez că urmează să redefinim condiţiile necesare pentru dobândirea titulaturii de colegiu naţional. Vor avea ocazia să susţină un examen de admitere în liceu, sau, altfel spus, acele licee care vor demonstra calitatea educaţiei, vor avea dreptul să organizeze propriile examene de admitere în liceu, pentru ocuparea a 90% din locuri, 10%  urmând a fi ocupate prin procesul normal de admitere la evaluarea naţională”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a explicat că acest proces de admitere în liceu va trebui şi va fi finalizat înainte de a fi demarată evaluarea naţională.
„În acest fel, acei elevi care vor avea această şansă în plus, şi este vorba de elevii care încep clasa a şaptea în septembrie, vor avea şansa să se prezinte la evaluare naţională pentru a putea candida ca şi până acum”, a spus ministrul, afirmând că e nevoie de pregătirea profesorilor din acele licee care doresc să organizeze examen de admitere, pentru a elabora subiecte proprii de admitere.
Locurile rămase neocupate se ocupă prin repartizare computerizată.
„Înainte de vara anului 2024, când va fi posibil concursul de admitere în liceu, valabil pentru cei care încep clasa a şaptea anul acesta, pentru elevii de clasa a opta, este important de ştiut că prezenta lege prevede renunţarea la media din gimnaziu, medii care din păcate şi-au pierdut relevanţa”, a spus ministrul Educaţiei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu