Ministrul Apărării, despre MIG-ul şi elicopterul prăbuşite în Constanţa: „O conjuncţie nefericită de factori” Recomandat

Vineri, 18 Martie 2022 08:32
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că a văzut un raport preliminar despre accidentele aviatice de la Constanţa, în urma cărora opt militari şi-au pierdut viaţa, şi a precizat că a fost o “conjuncţie nefericită de factori în care vremea a fost într-adevăr defavorabilă”. Declaraţia a fost făcută într-o emisiune, la Antena 3, în care ministrul a fost întrebat ce s-a întâmplat cu MIG-ul prăbuşit în judeţul Constanţa şi apoi cu elicopterul PUMA plecat în căutarea aeronavei.

“Am văzut astăzi un raport preliminar, în câteva zile vom avea un raport public, un raport tehnic care arăta că... date prealabile, sigur că se va mai lucra pe probe, dar în faza asta preliminară s-au luat toţi parametri de meteo, parametri umani şi cei care ţin de interacţiunea între om şi aparatul de zbor. A fost conjuncţie nefericită de factori în care vremea a fost într-adevăr defavorabilă, s-au creat nişte curenţi descendenţi în care a intrat aparatul. Dacă vorbim despre elicopterul Puma este un aparat foarte bun, foarte flexibil în operaţiune, dar nu este pentru furtună, nu este pentru vreme grea”, a declarat ministrul, citat de ştiripesurse.ro.

Întrebat cine i-a trimis acolo pe cei din elicopterul PUMA, ministrul Apărării a răspuns: “I-a trimis cine trebuie să îi trimită, adică oamenii aceia s-au dus pentru că îşi căutau colegul, era o echipă de cercetare- salvare. (...) Parametrii erau buni când au plecat, erau funcţionali din perspectiva vitezei vântului, am văzut starea meteo. Au intrat într-o zonă de curenţi, era furtună, era ninsoare în care dintr-o dată pilotul care a plecat a anunţat baza că a intrat într-o zonă şi i s-a ordonat rapid să se întoarcă. Din păcate, în câteva minute probabil nu a mai avut comunicare radio şi... ”.

Pe data de 2 martie, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.

Un elicopter IAR-330 Puma a decolat în jurul orei 20.21 spre zona posibilului impact pentru o misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei. Elicopterul a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiţii de vreme nefavorabilă şi primise ordin să se întoarcă la bază, a anunţat Ministerul Apărării.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu