Nelu Tătaru spune în ce situație ne-am puteam întoarce la starea de urgență Recomandat

Luni, 13 Iulie 2020 15:48
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sub ameninţararea unei noi stări de urgenţă se simt mulţi după ce, fie pe surse, fie oficial, se aud voci care spun că o creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus ar putea duce şi la luarea unei astfel de decizii.

„În situaţiile în care vom avea o suprasolicitare a tot ce înseamnă sistem medical, se poate vorbi de întoarcerea la situaţia de urgenţă, dar acum nu este momentul. Nu suntem într-un colaps medical, avem 243 de persoane în terapie intensivă, adresabilitatea la unităţile de primiri urgenţe este încă acceptabilă, avem asimptomaticii sau cei cu forme uşoare care au solicitat, mulţi dintre ei, externarea, deci sunt locuri în spitale. Rămâne gestionarea de la o zi la alta a numărului de cazuri, şi în special cei cu simptomatologie severă sau critică, care vor aglomera la un moment dat terapiile intensive, sunt şi cei care vor da şi măsura ulterioară. Nu văd un pericol în acest moment pentru starea de urgenţă, dar recomand, în acelaşi timp, menţinerea şi păstrarea acelor precauţii. Nu putem discuta doar noi, dumneavaostră şi cu mine, ce ar trebui să facem despre un adevărat prăpăd care ar putea veni. Nu, în acest moment gestionăm situaţia, locuri sunt în terapie intensivă, vizualizăm relaxarea populaţiei civile, cât şi a personalului medical, într-o oarecare măsură, şi recomand respectarea acelor precauţii. Când am venit am intrat în corturi, am intrat în UPU pentru a vedea cum se manifestă personalul medical şi cât de aglomerat este. Dacă nu am văzut aglomeraţie, am văzut un pic de relaxare din partea personalului medical. Aş recomanda să nu ne relaxăm, încă nu am trecut pasul. Dacă mai menţineam măcar două săptămâni acea atitudine pe care o aveam, poate acum eram la baza pantei descendente. Ne-am grăbit cred să recomandăm, politic, anumite idei, anumite idei care s-au perpetuat, precum bagatelizarea ce-a fost, efortul de peste trei luni de zile, precum şi neîncrederea în existenţa unui virus. Poate că noi suntem subiectivi, dar cei din exteriorul ţării noastre nu sunt aşa subiectivi, sunt obiectivi şi vor lua decizii în privinţa noastră“, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, aflat astăzi la Galați (citește și Anchetele epidemiologice de la Spitalul de Urgenţă Galaţi, sub lupa Ministerului Sănătăţii).

Oricum, joi, la finalul stării de alertă, în funcţie de evoluția situaţiei se va stabili după consultări ale Guvernului cu grupul tehnico-ştiinţific şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă ce măsuri se vor lua deşi, în acest moment, nu există un periol iminent de întoarcere la starea de urgenţă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu