Primul audit naţional al serviciilor sociale

Marți, 19 Iulie 2011 03:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Toate Direcţiile de Asistenţă Sociale vor fi evaluate, în perioada iulie - septembrie, pentru primul audit naţional al serviciilor sociale, în cadrul căruia şi copiii instituţionalizaţi vor fi întrebaţi ce părere au despre sistemul actual şi ce schimbări ar vrea să fie făcute. Hope and Homes for Children (HHC) România, în parteneriat cu instituţiile statului, a început primul audit naţional transparent al serviciilor sociale. Rezultatele studiului vor arăta care este situaţia reală a sistemului de protecţie a copilului din România. Pentru prima dată, în evaluarea sistemului serviciilor sociale vor fi implicaţi şi copiii, se arată într-un comunicat de presă al HHC România.
În cadrul auditului vor fi evaluate Direcţiile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului judeţene şi instituţiile de tip vechi din sistemul de protecţie a copilului. Colectarea datelor se va face pe baza a trei chestionare complexe şi se va desfăşura în perioada iulie - septembrie 2011. La finalul lunii octombrie vor fi publicate concluziile şi raportul final. Cele trei chestionare au ca temă analiza instituţiilor de tip vechi, capacitatea instituţională de ansamblu şi eficienţa financiară a sitemului. Beneficiarii şi organismele implicate în acest audit sunt copiii din sistemul de protecţie a copilului din România, Fundaţia Hope and Homes for Children România, Absolute Return for Kids (ARK) şi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. "Rezultatele evaluării vor arăta pentru prima dată transparent care este situaţia reală a sistemului de protecţie: câţi copii sunt în sistem, care este nivelul de pregătire al angajaţilor, care este calitatea serviciilor oferite copiilor aflaţi în protecţia statului, care este eficienţa financiară a sistemului, cât de funcţională este structura Direcţiilor de Protecţie a Copiilor, care sunt politicile de protecţie a copilului la nivelul managementului, cât timp petrec pe teren asistenţii sociali, cât de relevante sunt dosarele întocmite pentru asistenţă socială", declară Ştefan Dărăbuş, directorul naţional al HHC România.
Noutatea studiului, pe lângă transparenţa procesului de auditare, este acela că şi copiii instituţionalizaţi sunt implicaţi direct. Li se cere părerea despre sistemul actual, precum şi sugestii pentru un sistem de protecţie pe care ei l-ar dori, a precizat sursa citată. În plus, participanţii la audit - manageri din serviciile sociale - vor veni cu ideile şi sugestiile lor pentru un sistem social mai bun, iar aceste propuneri vor forma o componentă aparte a auditului social naţional. Acest demers se vrea o contribuţie constructivă la îmbunătăţirea serviciilor sociale aflate în slujba copiilor abandonaţi din ţara noastră. Pe baza rezultatelor auditului, HHC România, ARK şi Ministerul Muncii vor elabora un Plan Naţional Strategic pentru închiderea tuturor instituţiilor de tip vechi din România în următorii ani şi o politică publică de prevenire a abandonului.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu