Referendum: 18.548 de secţii de votare în ţară şi străinătate

 
Vineri, 27 Iulie 2012 03:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Peste 18 milioane de cetăţeni români cu drept de vot, aflaţi în ţară sau în străinătate, sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a-şi exprima opţiunea în legătură cu demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.
Pentru referendumul din 29 iulie au fost organizate 18.548 de secţii de votare, din care 18.242 în România şi 306 în afara graniţelor ţării.
În Bucureşti sunt 1.235 de secţii de votare: 161 de secţii în sectorul 1 (1 - 161), 200 de secţii în sectorul 2 (162 - 361), 274 de secţii de votare în sectorul 3 (362 - 635), 175 în sectorul 4 (636 - 810), 196 de secţii în sectorul 5 (811 - 1006) şi 229 de secţii în sectorul 6 (1007 - 1235).

306 secţii de votare pentru românii din afara graniţelor

Iniţial, MAE înfiinţase 150 de secţii de votare pentru românii din străinătate, însă acestea au fost suplimentate, cele mai multe fiind organizate în Italia - 55 şi în Spania - 46.
În Statele Unite ale Americii au fost organizate 24 de secţii de votare, în Republica Moldova - 14, în Franţa - 10, în Marea Britanie şi Afganistan câte opt secţii, în Austria, Germania şi Turcia câte cinci, în Belgia, Canada, Grecia, Israel şi Ungaria câte patru secţii de votare.
De asemenea, au fost organizate câte trei secţii de votare în Australia, China, Cipru, Polonia, Rusia, Serbia şi Ucraina şi câte două în Africa de Sud, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Chile, Danemarca, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Irak, Irlanda, Olanda, Portugalia, Suedia.
Secţii de votare au mai fost organizate şi în Albania, Algeria, Angola, Arabia Saudită, Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia-Herţegovina, Columbia, Coreea de Nord şi Coreea de Sud, Croaţia, Cuba, Egipt, Etiopia, Filipine, Finlanda, Georgia, India, Indonezia, Iordania, Iran, Japonia, Kazahstan, Kenya, Kuwait, Liban, Libia, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malayezia, Malta, Maroc, Mexic, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelandă, Pakistan, Peru, Qatar, San Marino, Senegal, Singapore, Siria, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, Sudan, Thailanda, Tunisia, Turkmenistan, Uruguay, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam şi Zimbabwe.
Secţiile suplimentare au fost stabilite în regiuni cu comunităţi mari de cetăţeni români şi în zone turistice, dată fiind perioada de vacanţă în care se va desfăşura referendumul.

Secţii în teatrele de operaţiuni

Pentru militarii care se află în teatrele de operaţii din Afganistan au fost organizate opt secţii de votare, la Kandahar, Kabul, FOB Messkal, Almassak, Apache, Lagman, Bullard, iar în Kosovo la Pristina.
Cele opt secţii de votare din Afganistan şi Balcanii de Vest au fost dimensionate în funcţie de necesităţile operaţionale, de numărul de militari dislocaţi în teatrele de operaţii, precum şi de situaţia concretă de securitate, având în vedere riscurile majore pe care le presupun deplasările de efective numeroase într-un mediu insurgenţional cum este cel din provincia Zabul, în care acţionează militarii români.
Spre deosebire de alegerile din 2009, când au fost organizate patru secţii de votare, configuraţia dispunerii unităţilor militare române în bazele de dislocare este alta, în conformitate cu necesităţile aliate, iar numărul batalioanelor de manevră a crescut.

Secţii speciale

La referendumul din 29 iulie nu vor exista secţii speciale de vot în gări sau aeroporturi.
Turiştii care se vor afla duminică în judeţul Alba vor putea să îşi exercite dreptul constituţional şi la secţiile constituite în staţiunea montană Arieşeni şi la Ciuruleasa.
Pentru turiştii care vor alege complexul de agrement din satul Draşov, comuna Şpring, recent deschis, în număr estimat de circa 100 - 200, s-a apreciat că nu este necesară înfiinţarea unei alte secţii de votare, fiind suficientă cea care a funcţionat şi la alegerile locale. Aceeaşi situaţie ar fi şi la secţia de votare din satul Valea Mănăstirii, unde sunt înscrişi în jur de 150 de alegători, şi la care ar putea vota şi persoanele care ar vizita mănăstirea Rîmeţ sau Cheile Rîmeţului.
Două noi secţii de votare au fost înfiinţate şi în comuna Sânmartin, judeţul Bihor, pentru cei peste 5.000 de turişti care se vor afla pe 29 iulie în staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai.
Cetăţenii care duminică se vor afla în staţiunea montană Stâna de Vale vor putea vota la cea mai apropiată secţie, cea din comuna Budureasa.
În judeţul Bistriţa-Năsăud va fi deschisă, suplimentar, o secţie de vot în staţiunea Băile Figa, aflată la doi kilometri de oraşul Beclean.
În Cluj au fost amenajate patru secţii destinate în special turiştilor aflaţi la Băile Cojocna, Băile Turda, Muntele Băişorii şi în zona Beliş-Fântânele.
Prefectura Hunedoara a decis să suplimenteze numărul secţiilor de votare, în calcul fiind luată şi staţiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi, unde numărul turiştilor este mare la fiecare sfârşit de săptămână.
La Ocna Şugatag, în judeţul Maramureş, sunt suplimentate cabinele de vot la unele secţii deschise în apropierea staţiunii balneoclimaterice.
O a doua secţie de votare va fiinţa şi în staţiunea Sovata din judeţul Mureş.
În judeţul Suceava a fost suplimentat numărul cabinelor de vot în secţiile de votare din 11 localităţi cu potenţial turistic ridicat - Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, oraşul Gura Humorului şi comunele Cornu Luncii, Todireşti, Putna, Marginea şi Vatra Moldoviţei.
Pe litoralul românesc, în judeţul Constanţa, autorităţile au decis organizarea a 34 de secţii suplimentare de votare pentru turiştii de pe litoral. Astfel, în Mamaia vor fi secţii de votare în restaurantele: Cleopatra, Aurora, Vatra, Sumerland-Mamaia Nord, Aqua Magic, Cazino Mamaia şi hotelurile: Bavaria Blu, Flora, Mercur-Minerva, Savoy, Modern, Tomis, Parc, Victoria, Doina, Riviera şi Ambasador. La Mangalia vor fi organizate secţii de votare la hotelurile Mangalia (Sanatoriul Balnear). Mai sunt organizate secţii de votare la hotelurile Vultur şi Egreta (din staţiunea Venus), Delta (Jupiter), Dacia, Neptun şi Maramureş (Neptun-Olimp), în restaurantele Dunărea şi Pelican (din staţiunea Saturn) şi Topaz (Cap Aurora), iar în Eforie la hotelul Astoria şi restaurantul Faleză.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu