Românii vor plăti, din toamnă, între 4 şi 90 de lei suplimentar pentru serviciile medicale

 
Luni, 06 August 2012 03:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor să introducă din toamnă coplata în sistemul sanitar. Astfel, românii vor plăti suplimentar între 4 şi 90 de lei pentru o vizită la medicul de familie, la medicul specialist sau o internare în spital.
Sistemul de coplată pentru serviciile medicale este introdus din nou în Legea Sănătăţii. Pentru o consultaţie la medic tarifele sunt între 4 sau 5 lei. Pentru o internare în spital între 40 şi 90 de lei, în funcţie de gradul după care este clasificat spitalul. Cea mai scumpă va fi o internare într-un institut clinic.
Nu toata lumea va plati această taxă. Sunt scutiţi elevii şi studenţii, femeile gravide şi lauzele precum şi pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei. Banii vor rămâne la dispoziţia unităţilor medicale pentru investiţii.
Ideea achitarii unei taxe pentru o consultaţie la medic sau pentru o internare a apărut prima dată în urmă cu doi ani. Ar fi trebuit aplicată de la începutul anului 2011. Şi asta în urmă unui angajament al guvernului român faţă de Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Potrivit inţelegerii, maxim 40% din pacienţi vor fi scutiţi de la coplata în sănătate. După trecerea actului normativ prin Parlament, coplata nu s-a aplicat.

Cepoi: „Raţiunea introducerii coplăţii este aceea de a limita excesul de servicii medicale”


Raţiunea introducerii coplăţii este aceea de a limita excesul nejustificat de servicii medicale şi riscul raportărilor false, a declarat joi ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, cu prilejul conferinţei de presă având ca temă proiectul de lege al sănătăţii.
"Există suspiciunea la ora actuală că există situaţii de raportări de servicii care în fapt nu au fost făcute", a arătat ministrul Sănătăţii.
Zilele acestea va fi pus pe site proiectul, a menţionat oficialul.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu