Rusia acuză România că trimite armament Ucrainei: Ştim acum ce înseamnă ajutoarele umanitare, recunoaşteţi totul! Recomandat

Vineri, 02 Septembrie 2022 15:41
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Maria Zaharova (foto ↑), purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a solicitat României să "recunoască totul" în privinţa livrărilor de armament pe care Bucureştiul le-ar trimite Ucrainei, acuzând că Rusia "ştie acum" ce înseamnă ajutoarele umanitare acordate de ţara noastră statului vecin.
Afirmaţiile au fost făcute într-un briefing de presă, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova afirmând că "o agenţie română de ştiri a relatat recent despre o conversaţie telefonică între ministrul român al Apărării Naţionale Vasile Dîncu şi omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, care şi-a exprimat recunoştinţa pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc pentru Ucraina, recent aprobat".
Ministerul Apărării de la Bucureşti nu a anunţat vreo nouă conversaţie între cei doi miniştri, cu atât mai puţin un "pachet de ajutor militar" pentru Ucraina, nefiind clar la ce se referă Maria Zaharova. De asemenea, oficialii de la Bucureşti au subliniat în mod repetat că poziţia României este să nu dezvăluie ajutoarele militare trimise Ucrainei.
În schimb, MAPN a anunţat într-un comunicat postat pe site-ul ministerului că Vasile Dîncu s-a întâlnit miercuri la Bucureşti cu ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Denys Sharapov. Este posibil ca Zaharova să facă o confuzie între cei doi oficiali de la Kiev însă comunicatul publicat de MAPN nu face nicio referire la livrarea de arme către Ucraina.
Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe a susţinut că "al cincilea pachet" de ajutor militar pe care Bucureştiul l-ar fi aprobat include "arme de calibru mic, muniţii şi componente pentru echipament militar".
"Aceasta este prima oară când s-a aflat atât de explicit şi public, deşi anterior pe platformele social media au apărut înregistrări video care arată folosirea unor obuze fabricate în România de către forţele armate ucrainene", şi-a continuat ea discursul în faţa jurnaliştilor ruşi.
Ea a mai spus că "Bucureştiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor şi opiniei publice internaţionale doar despre sprijinul «umanitar» acordat Ucrainei. Este clar acum ce înseamnă «umanitar»", a acuzat ea.
"Autorităţile române simt evident un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-şi seama de consecinţele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei ruşini false, ei ar trebui să recunoască totul", a cerut Zaharova.
"Spuneţi poporului vostru şi lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică. Trimiterea repetată de arme naţionaliştilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureştiul nu ştie asta) şi duce la mai multe victime", a mai spus ea.
"Cei care fac asta împărtăşesc responsabilitatea cu regimul naţionalist de la Kiev pentru crimele, sângele şi suferinţa pe care doar le vor înmulţi. Dacă oficialii români cred că toate acestea sunt irelevante, este opinia lor. Dar ar fi frumos să împărtăşească nişte «dezvăluiri» despre aceste transporturi. Ce trimit ei regimului de la Kiev?", a conchis ea.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu