Câinele Yorkshire Terrier este un companion minunat

 
Marți, 20 Octombrie 2015 00:00
Publicat în Pet Mania
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câinele Yorkshire Terrier pare că uită de dimensiunile sale mici. Este foarte energic, curajos, inteligent şi afectuos cu stăpânul său, fiind un companion minunat!

Yorkshire Terrier este o rasă veche englezească, denumită la început "Broken-haired scotch terrier". În 1870, un reporter în cadrul unei expoziţii canine sugera că acest câine ar trebui să fie redenumit Yorkshire Terrier, din moment ce dezvoltarea rasei s-a realizat aproape în totalitate în oraşul Yorkshire. El a fost, iniţial, folosit ca şi câine utilitar, la vânătoarea de şoareci şi şobolani în minele şi morile din Yorkshire. A devenind mai apoi un animal de companie la modă în Anglia, la sfârşitul Epocii Victoriene. Yorkshire Terrier a fost recunoscut pentru prima dată, ca rasă, de American Kennel Club în 1885.

Este un câine de talie mică. Iniţial însă, avea talia mai mare decât astăzi, dar, prin programe de selecţie a exemplarelor de talie mai mică, el a putut fi miniaturizat de-a lungul anilor.

Capul este mic şi destul de plat în partea de sus, cu un bot de dimensiuni medii. Nasul este negru. Ochii sunt de culoare închisă şi are dinţii uniformi. Urechile purtate ridicat sunt în formă de V. Toate cele patru picioare sunt drepte atunci când este privit din faţă, cu labe rotunde şi unghii de culoare neagră. Coada este purtată la acelaşi nivel cu şira spinării.

Cea mai cunoscută caracteristică a rasei este blana lungă, mătăsoasă, curgătoare, care necesită o îngrijire constantă. Are culorile albastru-cenuşiu închis sau negru cu nuanţe de cafeniu. Puii sunt, în general, negru-cafeniu. Părul de pe cap este atât de abundent şi de lung, încât este purtat prins deasupra capului pentru a da vizibilitate maximă animalului. Unii proprietari aleg varianta de a-l tunde.

Yorkshire Terrier-ul adult prezintă o înălţime la nivelul greabănului de 15-17,5 cm, iar greutatea sa corporală este de 3-3,5 kg.

Acest câine are nevoie de îngrijire regulată. Dacă blana este păstrată lungă, necesită o îngrijire zilnică. Blana scurtată necesită o periere şi o pieptănare zilnică sau săptămânală, de la caz la caz. Este un câine care năpârleşte puţin sau aproape deloc.

Yorkshire Terrier este foarte dornic de joacă. Este uşor de dresat, deşi poate fi uneori încăpăţânat, dacă proprietarul nu îi impune câinelui limitele adecvate. Este un câine de pază excelent. Atunci când proprietarii îşi impun autoritatea, Yorkshire Terrier este foarte cuminte şi iubitor şi poate fi lăsat în prezenţa copiilor. Problemele apar numai atunci când proprietarii nu îşi exercită rolul de lider şi câinele preia conducerea în casă. Atenţie, acest câine nu trebuie răsfăţat peste măsură pentru că devine nervos şi obraznic. Yorkshire Terrier-ului îi place să latre, dar poate fi uşor învăţat să nu o mai facă. Fiind foarte activ, are nevoie de o plimbare în fiecare zi. Dacă nu este scos la plimbare, el poate manifesta probleme de comportament.

Yorkshire Terrier este un câine bun pentru viaţa de apartament, el împărţind de bună voie teritoriul şi familia cu alte rase. Este foarte activ în interior, dar, din moment ce este terrier la origine, poate trăi foarte bine şi în curte. Este sensibil la frig şi preferă climatul cald.

În general, Yorkshire Terrier-ul este un câine sănătos, cu câteva probleme de ordin medical. Totuşi, următoarele boli şi tulburări au fost semnalate cu o frecventă mai crescută: cataracta, criptorhidismul, urolitiaza, suntul portosistemic, luxaţia patelară, alopecia, entropionul. Dantura trebuie controlată şi toaletată periodic, întrucât Yorkshire Terrier-ul este predispus afecţiunilor dentare timpurii.

Speranţa de viaţă a Yorkshire Terrier-ului este între 12-15 ani. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu