Cum urbanizarea face animalele să devină mai mari Recomandat

Vineri, 15 Octombrie 2021 13:22
Publicat în Pet Mania
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Contrar a ceea ce credeau oamenii de ştiinţă, temperaturile mai ridicate tipice oraşelor nu duc la o reducere a dimensiunii mamiferelor, aşa cum presupune regula Bergmann. Dimpotrivă, animalele ce trăiesc în mediu urban tind să fie mai mari şi mai lungi. O dovadă suplimentară că amprenta crescândă a modificărilor antropice acţionează şi asupra lumii animale.
Se crede în mod obişnuit că încălzirea globală are ca efect scăderea dimensiunii animalelor, un principiu cunoscut sub numele de regula lui Bergmann. În climatele mai reci, animalele tind astfel să aibă o dimensiune mai compactă, atât datorită unui metabolism mai activ, cât să scadă şi suprafaţa corpului în raport cu volumul (prin urmare, se reduce pierderea de căldură). Dar acesta nu este singurul efect al tulburărilor antropice asupra lumii animale: cercetătorii de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida susţin acum că urbanizarea face ca mamiferele să se hipertrofieze.

Efectul urbanizării îl depăşeşte pe cel al climei

„În teorie, animalele din oraşe ar trebui să devină mai mici din cauza efectului insulei de căldură”, spune Maggie Hantak, autorul principal al studiului publicat în revista „Communications Biology”. Unele zone urbane pot avea o diferenţă de la 7 ° C la 8 ° C în comparaţie cu mediile periferice.
Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit exact opusul. Prin compilarea a aproximativ 140.500 măsurători de lungime şi masă corporală a peste 100 de specii de mamifere din America de Nord colectate de-a lungul a 80 de ani, au descoperit că mamiferele urbane sunt atât mai lungi, cât şi mai grele decât omoloagele lor din mediul rural. „Nu a fost deloc ceea ce ne aşteptam”, recunoaşte Maggie Hantak. În oraşe, mamiferele devin mai mari corelat cu creşterile de temperatură. Acest lucru sugerează că efectul de urbanizare îl depăşeşte pe cel al climei”, continuă colegul său Robert Guralnick.

Mâncare abundentă şi diversă

Explicaţia este relativ simplă: în oraşe, animalele găsesc hrană şi apă din abundenţă, precum şi noi nişe ecologice, fiind mai puţin expuse prădătorilor. În 2018, un studiu asupra nevertebratelor a arătat deja că anumite specii, cum ar fi moliile şi lăcustele, deveneau din ce în ce mai mari în mediile urbane. „Oraşele sunt amplasate într-un mediu foarte segmentat. Cu toate acestea, cu cât animalele cresc, cu atât pot zbura mai departe, ceea ce le oferă un avantaj competitiv în găsirea hranei şi împerecherii”, au confirmat autorii.

Când urbanizarea se intensifică, animalele ar putea fi împărţite în câştigători şi învinşi

Toate aceste modificări evoluţioniste vor avea inevitabil consecinţe pe termen lung asupra biodiversităţii. „Pe măsură ce urbanizarea se intensifică, animalele ar putea fi împărţite în câştigători şi învinşi, iar distribuţia lor se schimbă”, spune Robert Guralnick. Animalele care se adaptează cel mai bine la setările urbane pot avea un avantaj selectiv, în timp ce alte specii vor scădea din cauza fragmentării continue a peisajului citadin. Studiul arată, de exemplu, că animalele cu un stil de viaţă diurn resimt scăderea masei corporale dar lungimea lor creşte. „Un corp mai lung ar putea reprezenta o adaptare a modului de locomoţie, permiţând speciilor să exploateze mai multe habitate, cum ar fi tuneluri sau găuri”, sugerează autorii.
Multe întrebări rămân încă fără răspuns. Care sunt consecinţele pe termen lung pentru animalele urbane ale hrănirii cu produse sau deşeuri alimentare umane? Creşterea dimensiunii corpului va influenţa stilul lor de viaţă? „Aceste întrebări ne pot ajuta să regândim modul de planificare a zonelor urbane şi periurbane în viitor”, conchide Robert Guralnick.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu