De ce câinele meu năpârleşte atât de mult? Recomandat

Marți, 26 Octombrie 2021 11:44
Publicat în Pet Mania
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Învelişul pilos (blana) joacă o varietate de roluri în sănătatea generală a unui animal, inclusiv izolarea termică, funcţia senzorială, comunicarea (sexuală şi social) şi funcţia de protecţie mecanică. Ciclul părului este alcătuit dintr-o fază de creştere (anagen), o fază de repaus (telogen) şi o fază de cădere (exogen). Năpârlirea este o parte normală (fiziologică) a ciclului firelor de păr. Căderea părului este influenţată de mulţi factori, inclusiv cantitatea de lumină a zilei (fotoperioada), temperatura ambientă, nutriţie, hormoni, starea generală de sănătate, tipul blănii şi numeroşi alţi factori intrinseci. Apreciind cantităţile de păr căzute şi variaţiile normale ale calităţii firului, putem şti dacă năpârlirea animalului tău de companie este într-o limită normală sau este semnul unei probleme mai grave. Ciclul părului la câini are loc într-un model mozaic, ceea ce înseamnă că foliculii de păr distribuiţi pe suprafaţă nu se află niciodată în aceeaşi fază în acelaşi timp. Una dintre principalele modificări de urmărit ar fi o reducere vizibilă a stratului de păr, ruperea firelor de păr, petele alopecice (chelie) şi/sau alte modificări ale pielii asociate cu căderea părului.

Cauzele căderii excesive a părului

Hipersensibilizarea sau bolile de tip alergic: Alergiile, indiferent dacă sunt alimentare sau de mediu, provoacă inflamaţii ale pielii şi ale foliculilor piloşi, ceea ce duce la creşterea năpârlirii. De multe ori, apare şi supra-infecţia bacteriană secundară a rădăcinii firelor de păr (foliculita). Zonele alopecice observate la foliculita bacteriană apar adesea în formă circulară. În plus, este posibil să observaţi fire de păr mai scurte sau rupte în zonele în care animalul dvs. de companie se linge, se muşcă sau se zgârie. Pielea asociată cu căderea părului la câinii alergici poate fi roşie, iritată sau crustoasă, îngroşată.
Căderea părului mediată imun: Adenita glandelor din piele este cea mai frecventă boală imunitară care afectează stratul de păr. Această boală are ca rezultat distrugerea glandelor sebacee, ceea ce duce la descuamarea evidentă, ruperea părului şi în cele din urmă, alopecia (se mai numeşte piele glabră). Înainte de a se observa căderea părului sau mătreaţa, este posibil să observaţi modificări ale robei, cum ar fi schimbarea culorii blănii sau variaţii ale texturii. La această boală, părul se desprinde uşor şi puteţi observa cantităţi mari de blană în casă. Deşi orice rasă canină poate dezvolta adenită sebacee, Pudelii (Canişii) şi Akita (rase japoneze) sunt cei mai frecvent afectaţi. Biopsiile sunt deseori necesare pentru diagnosticarea cauzelor căderii părului mediată de imunitate.

Schimbări hormonale

Ciclul părului este foarte sensibil la modificările nivelurilor hormonilor circulanţi. Pentru câinii în vârstă, la năpârlirea excesivă, se poate solicita efectuarea de analize de sânge complexe pentru a identifica o tiroidă bolnavă (hipotiroidism) sau cortizol crescut (boala Cushing). Căderea hormonală a părului afectează de obicei zona trunchiului şi ocoleşte capul şi membrele. Zonele solicitate mecanic, cum ar fi gâtul, coada şi coapsele, sunt adesea predispuse la căderea părului în bolile endocrine. La rasele de câini acoperite cu puf, un dezechilibru al hormonului sexual numit generic Alopecia X poate duce, de asemenea, la reducerea robei. Aceşti câini nu prezintă în general mâncărimi şi nu au  inflamaţii asociate cu căderea părului. Ocazional, semne sistemice suplimentare, cum ar fi schimbarea nivelului de energie, creşterea în greutate sau modificarea apetitului, pot fi observate odată cu modificările hormonale.

Căderea părului specifică rasei

Anumite rase au malformaţii congenitale ale foliculilor de păr (displazie foliculară), care provoacă căderea părului pe măsură ce câinii îmbătrânesc. Straturile întunecate sau de culoare albastră pot fi predispuse la un tip de disfuncţie a părului cunoscut sub numele de „alopecie de diluare a culorii”. Mulţi câini cu blana scurtă, cum ar fi Teckelii (şoricarii) şi Chihuahua, pot dezvolta zone de cădere accentuată a părului pe cap, urechi, piept şi coapse. În majoritatea cazurilor, năpârlirea este normală şi naturală la câini şi pisici. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijoraţi de faptul că animalul dvs. pierde păr în mod excesiv, consultarea cu un medic veterinar vă poate ajuta să stabiliţi dacă există o problemă de sănătate care contribuie la aceasta. Odată ce înţelegem sănătatea pielii şi părului, îngrijirea de rutină cu îmbăiere şi mai ales periaj poate fi de ajutor. În orice caz, aspirarea frecventă este doar o parte din a avea un prieten blănos prin casă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu