Pisica „Nitama” - noua şefă de gară a unei localităţi din Japonia

Miercuri, 12 August 2015 00:00
Publicat în Pet Mania
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Compania Wakayama Electric Railway, care operează o linie locală din prefectura Wakayama, a numit-o marţi pe pisica „Nitama” mascota gării din Kishi - post ocupat anterior de veterană „Tama”, care a murit la vârsta de 16 ani, relatează EFE.

Defuncta pisică „Tama”, a cărei popularitate ca „şefă de gară” a salvat de la faliment linia şi chiar compania feroviară, a murit în iunie după un stop cardiac. Compania a amenajat un altar şintoist pentru a venera protectoarea gării, scoase dintr-o situaţie economică dificilă în 2007.

Altarul, instalat pe unul din peroane, este format din două statui din bronz dedicate felinei dispărute, fiecare cu câte o lăbuţă ridicată, într-un gest de a atrage călătorii şi bani. În Japonia, astfel de statui sunt denumite „Maneki-neko” („pisică invitând”) şi sunt considerate amulete, care, potrivit credinţei populare, atrag prosperitatea pentru comercianţi.

Îmbrăcată cu uniforma de şefă de gară, noua pisică „Nitama” („Tama II”, în japoneză) şi-a prezentat onorurile defunctei în faţa unui public numeros, care a asistat la dezvelirea altarului.

În 2007, linia ferată care operează în această zonă rurală se afla în pragul falimentului, însă, de la numirea pisicii Tama ca „şefă de gară”, numărul călătorilor a crescut cu 20 la sută. Popularitatea felinei a determinat compania să boteze cu numele său trei linii de tren şi chiar să o desemneze preşedintă de onoare a companiei în 2013. „Nitama”, succesoarea lui Tama, a fost prezentată în 2012 în calitate de adjunctă a şefei de gară. „Sper ca «Nitama» să contribuie la impulsionarea turismului local”, a declarat agenţiei Kyoto Mitsunobu Kojima, preşedintele Wakayama Electric Railway, care a declarat-o pe „Tama” „salvatoarea” companiei feroviare.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu