Cristian Dima (ALDE Galați): Guvernanții nu fac decât să se acopere mișelește de hârtii, iar medicii și pacienții sunt aruncați în situații fără ieșire Recomandat

Joi, 09 Aprilie 2020 16:07
Publicat în Politica
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În contextul pandemiei de coronavirus, miile de gălățeni suferinzi de boli cronice care stau acasă cu teama de a nu li se agrava bolile nu mai au nici măcar șansa de a merge în ambulatoriu atunci când starea lor se agravează. În multe cazuri, bolile pot fi imprevizibile, iar consultațiile periodice, sau ori de câte ori situația o impune, sunt vitale. Însă consultațiile și tratamentele în ambulatoriu au fost suspendate printr-un ordin, la care au fost adăugate unele precizări, care prevede asistenţa spitalicească acordată în unităţile publice sau private precum şi asistenţa medicală ambulatorie de specialitate acordată în structurile ambulatorii definite la art. 135 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Interdicţiile prevăzute la art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut şi automat, ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice necesitatea internării pacienţilor, pentru asistenţa spitalicească acordată în spitalele publice şi private sau necesitatea realizării consultaţiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unităţile publice sau private care acordă asistenţă medicală ambulatorie.

Întrebat ce opinie are despre noile prevederi legislative, președintele ALDE Galați, Cristian Dima, a declarat: "Cred că mai mult rău decât coronavirusul, ni-l face acest guvern incompetent care dictează ordine și măsuri fără să se gândească la efecte. Așa s-a întâmplat și acum când s-a creat o mare ambiguitate și s-a aruncat în spatele medicilor o gravă responsabilitate, aproape imposibil de asumat. Cum poți, tu guvern, să suspenzi orice consultație în ambulatoriu. Ce fac bolnavii non-COVID-19 atunci când li se agravează starea de sănătate? În urmă cu două zile, a fost dat un ordin prin care se suspendă consultaţiile şi tratamentele în toate structuriile ambulatorii, atât publice cât şi private. Și dacă acest ordin nu afecta îndeajuns populația, guvernanții vin cu precizări prin care vor să bage și medicii într-o situație fără ieșire. Medicii trebuie să "dea cu subsemnatul" dacă decid că este necesar să consulte sau să trateze pacienții, chiar și în cabinetele private. Ei ar trebui să-și asume responsabilitatea că pacienții lor nu trebuie consultați sau tratați doar bazându-se pe intuiție? Guvernanții nu fac decât să se acopere mișelește de hârtii, iar medicii și pacienții sunt aruncați în situații fără ieșire. Chiar nu mai există viață după coronavirus?".

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu