Dan Nica (PSD): România, între beneficiarele principale ale subvenţiilor UE pentru relansare economică Recomandat

Joi, 11 Iunie 2020 17:08
Publicat în Politica
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat că România va fi una din principalele beneficiare ale subvenţiilor europene ce vor fi acordate pentru relansare economică şi tranziţie spre economică neutră din punct de vedere climatic.
”România va primi 13,5 miliarde euro în cadrul Facilităţii pentru Redresare şi Rezilienţă, dublu faţă de Bulgaria sau Ungaria, triplu faţă de Cehia ori Belgia, dar jumătate din suma alocată Poloniei. Principalii beneficiari ai acestui fond vor fi Italia şi Spania, cu 63, respectiv 61 de miliarde euro. România are a şaptea alocare între statele membre, din totalul de 310 miliarde euro, subvenţii în cadrul Pilonului 1 al programului Next Generation EU. În ceea ce priveşte Fondul pentru Tranziţie Justă, România are alocat un buget de 3,3 miliarde euro, fiind a treia beneficiară, după Polonia (6 miliarde) şi Germania (3,8 miliarde)”, a precizat Dan Nica.
Europarlamentarul social-democrat a subliniat că este esenţială pentru România ponderea substanţială acordată subvenţiilor, în raport cu împrumuturile, în cadrul bugetului cu care va fi dotat instrumentul de redresare Next Generation EU. ”Consiliul European de săptămâna viitoare va fi decisiv pentru a menţine raportul subvenţii-împrumuturi aşa cum a fost propus de Comisie, pe baza cererii noastre din Parlamentul European. Revine preşedintelui Iohannis sarcina de a negocia această propunere cu ceilalţi şefi de state şi de guverne din UE pentru a nu permite scăderi ale acestor cifre şi nici modificări ale raportului intre subvenţii şi împrumuturi”, a declarat Dan Nica.
Totodată, europarlamentarul Dan Nica îşi exprimă opoziţia clară faţă de încercările recente de reducere a plafonului aferent politicii de coeziune, deoarece aceasta nu reprezintă o monedă de schimb pentru alte elemente componente ale planului de relansare.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu