Europarlamentarul Dan Nica, liderul PSD Galaţi: ”Cercetătorii români trebuie să aibă acces la fondurile europene” Recomandat

Miercuri, 10 Aprilie 2019 00:39
Publicat în Politica
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uniunea Europeană (UE) va aloca 120 de miliarde de euro pentru Cercetare prin amplul program de cercetare şi inovare ”Horizon Europe”, care va fi lansat anul viitor. Acest dosar complex l-a avut raportor pe europarlamentarul Dan Nica, liderul grupului PSD din Parlamentul European şi preşedintele social-democraţilor gălăţeni, şi a fost finalizat sub preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, fiind catalogat drept unul dintre succesele înregistrate de ţara noastră în acest mandat.Uniunea Europeană (UE) va aloca 120 de miliarde de euro pentru Cercetare prin amplul program de cercetare şi inovare ”Horizon Europe”, care va fi lansat anul viitor. Acest dosar complex l-a avut raportor pe europarlamentarul Dan Nica, liderul grupului PSD din Parlamentul European şi preşedintele social-democraţilor gălăţeni, şi a fost finalizat sub preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, fiind catalogat drept unul dintre succesele înregistrate de ţara noastră în acest mandat.Noul program de finanţare destinat cercetării face ca accesarea de fonduri europene să fie mai facilă, fiind eliminaţi paşi birocratici şi simplificată procedura, a anunţat europarlamentarul Dan Nica. Mai mult, cei care au proiecte în domeniul cercetării nu vor mai fi nevoiţi să aştepte deschiderea apelurilor de proiecte, ci vor putea merge cu ideea lor direct spre aprobare.
”A avea un raport care îţi poartă semnătura şi care va rămâne până în 2027 cu numele tău implică o răspundere foarte mare. Răspunderea aceasta este, în primul rând, faţă de cei care lucrează într-un domeniu prea puţin cunoscut de oameni – cel al Cercetării - dar al cărui rezultate sunt formidabile şi de care beneficiază toată lumea. Am reuşit câteva lucruri care pot fi numite spectaculoase, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, un acces mult mai facil la fondurile europene pentru cei care lucrează în Cercetare – universităţi, centre de cercetare şi nu numai. Am cerut mai mulţi bani pentru cercetarea medicală deoarece sănătatea este extrem de importantă. Le-am explicat tuturor: cercetarea în domeniul cancerului este foarte importantă, cercetările care se fac în genomică sunt de asemenea foarte importante, cercetarea privind bolile rare şi nu numai. Prin cercetare se pot găsi soluţii pentru cei care sunt în suferinţă şi care aşteaptă să poată să trăiască o viaţă normală. În domeniul mobilităţii, în domeniul energiei, de asemenea discutăm de cercetare”, a declarat europarlamentarul Dan Nica, cel care s-a ocupat de acest dosar de la început până la final.Liderul PSD Galaţi spune că programul ”Horizon Europe” va veni şi cu eliminarea diferenţelor de salarizare între cercetătorii din Estul Europei şi cei din Vest. ”Am propus să fie adoptat un nivel de salarizare comparabil cu Vestul. Deci, un prim pas este eliminarea diferenţelor dintre ţările din Est şi ţările din Vest. Am discutat foarte mult şi am negociat pentru ca accesul la acest program să fie simplificat. Am cerut, pe lângă simplificarea procedurilor, ca aplicanţii pentru ”Horizon Europe” să nu mai aştepte până se deschide apelul, să vină cu proiectul direct pentru finanţare. Am plecat de la un principiu în raportul meu – muncă egală, plată egală. Eu nu lucrez în cercetare, dar cred că aceşti oameni merită o şansă pentru mulţi români care aşteaptă ca viaţa lor să se îmbunătăţească şi printr-o invenţie, inovaţie. Iar cercetătorii români trebuie să aibă acces la fondurile europene”, a explicat europarlamentarul Dan Nica.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu