„În timp ce unii doar critică, noi venim cu soluții concrete”, Nicolae Marin, senator PRO România Recomandat

Joi, 23 Aprilie 2020 14:53
Publicat în Politica
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

PRO România a depus în Parlament un proiect de lege prin care prevede acordarea de măști de protecție tuturor cetățenilor români pentru a preveni răspândirea sau îmbolnăvirea coronavirusului. Proiectul a fost inițiat pentru a asigura, concret, un sprijin populației României și pentru a împiedica creșterea numărului de îmbolnăviri.
„Asistăm de mai bine de o lună de zile doar la declarații fără acoperire și la critici. Nu am văzut în această perioadă nimic concret. Am propus de-a lungul timpului soluții concrete care s-au dovedit a fi unele bune, ele fiind adoptate de actualul Executiv. Dacă ei nu au soluții, noi venim cu propuneri prin care să îi obligă să aplice rezolvările concrete pentru protejarea sănătății românilor”, a precizat senatorul gălățean Nicolae Marin.
Prin legea propusă spre dezbatere și adoptare Parlamentului se prevede acordarea gratuit a unui set de 30 de măști de protecție pentru fiecare cetățean român aflat pe teritoriul României până la data de 15 mai 2020. „În vederea asigurării protecție cetățenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătății  prin UNIFARM S.A. dispune achiziționarea de măști de protecție, conform standardelor europene in vigoare, preponderent de la producători interni și din import. Fondurile pentru acordarea măștilor se asigură de la bugetul de stat și din fondurile proprii ale companiei Unifarm S.A. Distribuția măștilor se realizează de compania Unifarma S.A. prin Direcțiile de Sănătate publică județene și al Municipiului București către autoritățile publice locale. Autoritățile publice locale se vor asigura de distribuirea către fiecare cetățean al setului de 30 măști de protecție în mod gratuit”, se prevede în propunerea legislativă inițiată de liderul PRO România, Victor Ponta.

Un venit minim pentru toți românii

Alături de conducerea formațiunii politice, senatorul gălățean Nicolae Marin a fost de acord cu inițierea unui alt act normativ pentru sprijinirea cetățenilor. Este vorba despre propunerea prin care se prevede asigurarea unui venit minim garantat de 1500 de lei pentru toate persoanele afectate negativ de criza generată de apariția coronavirusului. Potrivit propunerii, ajutorul se acordă atât pe perioada stării de urgență, cât și pentru o perioadă de șase luni de la încetarea acesteia.
„Asistăm la o situație în care o mare parte dintre români se află imposibilitatea de a plăti ratele la bancă, utilitățile și chiar mâncarea. Tocmai de aceea avem nevoie de un venit minim garantat pentru fiecare cetățean afectat de pandemie. Venitul minim garantat este un element ce nu poate fi exceptat din pachetele de politici fiscale pe care guvernele le introduc, existența veniturilor ducând la consum și implicit la atenuarea efectelor negative ale crizei”, se arată în expunerea de motive a propunerii depusă la Parlament.
Conceptul de venit minim garantat este văzut în prezent ca soluție de atenuare a efectelor crizei la nivelul Spaniei, fiind de-a lungul timpului testat la nivel internațional în state precum: SUA, Brazilia, Germania, Finlanda, Olanda, China, Iran sau Kenia.
De asemenea, inițiatorii susțin că aplicarea măsurii se va realiza rapid și eficient, informațiile privind veniturile cetățenilor în funcție de categoria acestora fiind deja gestionate de stat, prin instituții sau programe dedicate (ANAF, REVISAL, baza de date a Casei de Pensii a Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă, etc.). Guvernul, prin agențiile de plăți și inspecție socială din fiecare județ, va asigura, pentru o perioadă limitată, un venit minim garantat de 1500 lei persoanelor care nu mai înregistrează venituri sau vor completa venitul persoanelor aflate sub acest prag, inclusiv ale pensionarilor. Protecția persoanelor aflate în situații delicate trebuie să reprezinte o prioritate în contextul aplicării unor măsuri de contracarare a unei crize economice, prezentul proiect de lege urmărind instituirea unor astfel de norme suport pentru cei nevoiași și evitarea creșterii inegalităților sociale.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu